Húsvétolás Csehországban

Netmagazinunk hat éves fennállása óta minden évben írunk a Húsvétról, és ahogy tapasztalhatták, az eddigi években főként a tradíciókat, az ünnephez kapcsolódó szimbólumokat, a pogány és a keresztény szokásokat mutattuk be. Most úgy gondoltuk, hogy inkább azokat a programlehetőségeket mutatjuk be, amelyek tárt karokkal várják az ünneplő cseheket és Csehországba látogatókat.
Húsvéti hangulat
A városokban két héttel az ünnep előtt kinyitnak a húsvéti vásárok, ahol már készen juthatunk hozzá a szebbnél szebb kézzel díszített hímes tojásokhoz, a hétfői locsolásra készen álló pomlázkákhoz és az egyéb húsvéti díszekhez. Ezeken a helyeken az ünnep hangulatát fokozhatjuk a gasztronómiai élményt nyújtó süteményekkel, a kelt tésztákból frissen sült júdásokkal, mazanecekkel és a fonott kalácskákkal. Néhol kipróbálhatjuk ezeknek az elkészítését is. Sok helyen kulturális programok, koncertek, népzenei és néptánc fellépések emelik a hangulatot. Prága szinte mindegyik nagyobb terén, az Óváros téren (Staroměstské náměstí), a Köztársaság téren (Náměstí Republiky), a Béke téren (Náměstí Míru), a Vencel téren (Václavské náměstí) is három hétig áll a bál, mivel a húsvét hétfőt követő vasárnapig tartanak nyitva. A Prágai várban (Pražský hrad) egészen április 15-ig uralkodik majd a húsvéti hangulat. De mivel Csehország nem csak Prága, szinte minden nagyobb város vagy település nevét megemlíthetnénk itt.

Beránek
Bár még nem tombol az idegenforgalmi szezon, de a várak és kastélyok már ezekben a napokban is nyitott ajtókkal várják a látogatókat. Ünneplik az érkező tavaszt és a húsvétot. Szervezett családi programok keretében ismerkedhetnek meg az ide látogató kicsik és nagyok a húsvéti tradíciókkal, az adott történelmi kor életmódjával, esetleg egy-két korabeli mesterséget ki is próbálhatnak vagy épp meghallgathatnak egy ünnepi koncertet, vagy megnézhetnek egy vidám színdarabot is. 
 
Húsvéti vásár
Akik a tradíciókat korhű körülmények között szeretnék megtapasztalni, azok a skanzeneket keresik fel elsősorban. Finom ételek, folklór programok, együttesek gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról.

Papagáj pomlázkával
Jó idő esetén ugyancsak szuper gyerekprogram számukra egy állatkerti látogatás. Sok állatkertben az állatokkal való ismerkedés mellett a húsvét elemei is szerepelnek a programban.
Húsvéti koncert
Hagyománya van ebben az időszakban a komolyzenei koncerteknek, zenei fesztiváloknak is. Egyházi és barokk zenei fesztiválokkal találkozhatunk Brno városában és Kladrubyban. Húsvét vasárnapján sok templomban, kolostorban ünnepi koncerteket tartanak.
 
Húsvét a skanzenben
Bár a cseh emberek szeretik a saját országukat járni, az otthoni ünneplés sem maradhat el náluk. Így nem hiányozhatnak asztalukról a hagyományos húsvéti ételek, a kelt tészták, a főtt tojás, a füstölt húsok, a szárnyasok, a különféle formákban elkészített töltelékek.

Veselé Velikonoce! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése