Sós aprósütemény olomouci kvargliból!

Az olomouci kvargliról, erről a nagyon karakteres ízű és illatú szagos sajtról többször írtunk már oldalainkon, és mindenkit buzdítottunk a megkóstolására, sőt belőle valami finomság elkészítésére is. Aki még nem olvasta korábbi, róla szóló cikkeinket, annak néhány szóban bemutatjuk a tvarůžky néven is ismert, alacsony zsírtartalmú, érlelt sajtot, amely már a XVIII. században is igen nagy népszerűségnek örvendett nemcsak szülőhelyén a Morva vidéken, hanem onnét jóval távolabbi helyeken is. Ezt az eredet védett cseh sajtot itthon Magyarországon is meg lehet vásárolni, bár lehet, hogy ez egy kis utánajárást igényelni fog.

Kvargli kenyérrel

Ezt a sajtot vagy szereti valaki vagy enyhén szólva tartózkodik tőle, amely sajátos ízének és szagának köszönhető. Könnyű sajt, belül túró szerű, de minél érettebb, annál zamatosabb az íze és erőteljesebb a bukéja. Lehet önmagában is fogyasztani, köménymagos barna kenyérrel az igazi, vagy hidegkonyhai krémekbe keverni, de melegen is kiváló rántott formában, lepényekbe sütve, húsokba töltelékként. Manapság pedig már különféle desszerteket is készítenek belőle, sőt már a tvarůžky fagylalt is megszületett.


Mi most egy érettebb csomagból készítettünk sós aprósüteményt egy családi eseményre. A sikerét is mutatja, hogy csak néhány darabka maradt, az is csak a fotózás kedvéért lett megmentve. A sajt sokak által esetleg kellemetlennek tartott íze és illata nem okozott gondot sem a sütésnél, sem a kész süteménynél, de a zamata adott egy jókora pluszt a trappista sajttal készített hasonló süteményekhez képest.

Hozzávalók 6 személyre:
100 g o
lomouci kvargli
150 g liszt
100 g vaj
2 tojás
1 ek fehérbor
1 csipet őrölt piros paprika
őrölt fekete bors

A díszítéshez:
szezám mag
mák
őrölt piros paprika

szeletelt mandula


Elkészítése: A vajat kb. 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni. Közben a kvarglit reszeljük le (ha érettebb már a sajtunk, akkor reszelés helyett próbáljuk minél krémesebbre kikeverni). Az egész tojásokat habverővel verjük fel.
A lisztet öntsük a munkaasztalra és a közepébe készítsünk mélyedést, ebbe helyezzük bele a lereszelt kvarglit, a vajat, a borsot és a sót. Kézzel alaposan dolgozzuk össze az anyagokat, majd újra készítsünk egy mélyedést bele.

Ebbe tegyük bele a felvert tojásokat és a fehérbort, majd addig gyúrjuk amíg a tésztánk sima és egyenletes nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, csomagoljuk a tésztát egy tiszta konyharuhába és tegyük a hűtőszekrénybe egy órára pihenni.
Ha letelt az idő, helyezzük a tésztát lisztezett munkalapra és nyújtsuk fél cm vastagra. Vágjunk ki belőle különböző formákat (rúd, kocka, rombusz, kör) vagy tetszés szerinti kiszúró formákkal szaggassuk ki. Közben a sütőt melegítsük fel 180 °C fokra.

Kvarglis süti
Ha ezzel megvagyunk, helyezzük a kis sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük meg felvert tojással. Szórjuk meg ízlés szerint szezám maggal, mákkal, őrölt piros paprikával, szeletelt mandulával. Süssük 15 percig, míg aranysárga nem lesz.
Dobrou chut'! Jó étvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése