Mi kell egy cseh(es) kisvárosi sörfesztiválhoz? - Prachatice

Idén augusztus közepén volt szerencsénk életünkben nem először, de remélhetőleg nem is utoljára egy igazi cseh kisvárosi sörfesztiválon részt venni. Miközben kellemes órákat töltöttünk el az eseményen, két zamatos sör között elméláztunk: miképp is lehet(ne) egy sörös eseményt oly módon megrendezni, hogy az valóban kiérdemelje a kisvárosi sörfesztivál nevet? Természetesen mindezt csupán a magunk naiv, fesztiválszervezéshez nem értő módján. Tettük ezt azért is, hogy megfejtsük a talányt: vajon miért is érezzük oly kellemesen magunkat ezen kis dél-csehországi városka, nevezetesen Prachatice jeles eseményén? Nos rövidke cikkünkben megpróbáljuk mindezen tépelődéseinket felvázolni, de legalábbis a prachaticei példák alapján megtippelni, hogy mi is kellhet egy hangulatos csehes sörfesztiválhoz? Nézzük végig a fő témákat:

Prachatice főtere

Kell egy megfelelő időpont! A megfelelő időpont kiválasztása alapvetően egyszerűnek tűnik, de azért nem árt egy-két kisebb tényezőt figyelembe venni. Egy egynapos sörös eseménynél általánosságban a szombati nap a legideálisabb, hiszen ekkor még van idő az esetleges „mellékhatások” másnapi átvészelésére. Ne essen más városi esemény, nemzeti ünnep vagy más önmagában is jeles történés napjára, s lehetőleg a szabadtéri sörözős szezont célozzuk meg vele. Nem kell, hogy egész napos, már délelőtt kezdődő történet legyen, hiszen ahogyan azt szokták mondani csak az alkoholista iszik 12 előtt. Ez a mondás persze nettó marhaság, hiszen lehetünk úgy is alkoholisták, hogy csak este iszunk, és nem feltétlenül számítunk alkoholistának ha egyszer-egyszer délelőtt kortyolunk el egy finom sört, de mindez más lapra tartozik. Az idei prachaticei sörfesztiválra augusztus 12-én, a fentieknek megfelelően egy szombati napon került sor, és déltől egészen éjfélig tartott.
Azért volt amikor sütött a nap
Kell az elviselhető időjárás! Ugyan egy fesztivál szervezésénél az időjárás azon tényezők közé tartozik aminek „üdvéért” a szervező jobbára csak imádkozni tud, de azért nyilván nem célszerű megrendezni egy eseményt, ha a hétvégén mínuszok akarnak repkedni, vagy a szél elviszi a sörsátrat, esetleg az egészet elmossa az eső. Nem árt, ha erre az esetre van egy B terv (pl. esőnap) is a tarsolyban! A prachaticei sörfesztivál hiába esett egy augusztusi napra, de ez az előző napi hidegfrontot nem éppen érdekelte. Aznap bizony jöttek mentek a felhők, a szél is erősebben lengedezett, a hőmérséklet is csak éppen meghaladta a 20 fokot. A sörszerető közönségnek azonban mindez már bőven elég volt, legfeljebb az olykor-olykor felbukkanó nap sugarát keresve a fázósabbak összeálltak egy csoportba, mint a legyek.
A sátortáborrá alakított főtér
Kell egy alkalmas helyszín! Aki járt már a cseh vidéken az jól tudja, hogy egy városka főterénél nem is lehetne ideálisabb helyszínt találni egy efféle egynapos, de akár egy két-három napra nyúló sörfesztivál megrendezéséhez. Prachatice főtere, a csodás házaival, a városháza, a múzeum épületével már önmagában is pazar környezetet biztosít a városi eseményhez. Magának a főtérnek a bemutatását is megejtjük majd a nem távoli jövőben itt a Csehország nem csak Prága virtuális oldalain, de most maradjunk sör, pontosabban sörfesztivál centrikusak.

Sörpadok, sörasztalok
Kell a megfelelő infrastruktúra! Jóllehet a népi megfigyelések szerint a sör gyorsabban gurul ha állva isszuk, ám nem ártalmas, ha a fesztiválozó közönség jelentős részének alkalma nyílik egy-egy sörpadhoz való letelepedésre. És mivel a sörben lévő alkaloidák erős vízhajtó hatást váltanak ki az ember szervezetében, természetesen az sem ártalmas, ha kellő számú, a felesleges folyadék elvezetésére alkalmas, és ingyen használatba vehető műtárgy is rendelkezésre áll, lehetőleg a fesztivál helyszíne közvetlen közelében. Prachaticében nem vitték ugyan túlzásba ezt a kérdést, de a szabadban kihelyezett sörasztalok, padok mellett felállítottak egy kb. 60-70 főt befogadó, oldalról nyitott sátrat sörasztalokkal, padokkal, valamint további másrészt néhány mobil WC-t, illetve piszoárt persze gondoskodva a kézmosási lehetőségről. Mindezek tökéletesen kielégítették a résztvevők igényeit.


Remek sörválaszték
Legyen vonzó sörválaszték! Mondani se kell, a sörfesztivál legfontosabb (de nem egyedüli!) kelléke maga a sör. Valljuk be őszintén, a multi sörgyárak termékei ritkán vonzóak egy fesztiválon, mivel egy sörünnepen alapvetően a különlegességeket, a hétköznapokban kevésbé kóstolhatót, de legalábbis valamiféle spéci nedűt keresünk. Prachaticében némi meglepetésre nem hogy multi cég söre nem volt jelen, de még egy közepes méretű regionális sörgyár terméke sem. Ellenben összesen 14 kisüzemi (kézműves, kraft vagy éppen hogy is hívják) sörfőzde több mint 30-féle sörét lehetett csapolt formában megkóstolni, és emellett még számos más seritalt lehetett üveges/PET palackos kiszerelésben a magunkévá tennünk. A különböző erősségű, színű klasszikus lágerektől a búzákon át a felsőerjesztésű (IPA, APA, stout stb.) sörkülönlegességekig mindenfélét megízlelhettünk, az eleddig többnyire ismeretlen, többségében az elmúlt öt évben nyílt sörfőzdék választékából. További felsorolás helyett lásd a „harc” közben kissé meggyűrődött információs papír képét:

A sörfőzdék-sörök listája
Kell az áttekintő és a részletesebb információ is! Igen, ahogyan azt a fenti képen láthattuk, a szervezők gondoskodtak arról, hogy a sörfesztivál vendégei már éppen csak betoppanva az eseményre se álljanak ott teljesen tanácstalanul. A kis informatív papír egyik oldalán ugyanis felsorolásra került a saját maguk képviseletében megjelent 9 sörfőzde helyben csapolt sörválasztéka, valamint azon sörfőzdék neve, melyek néhány termékét egy-egy, a fesztiválon árusító sörszaküzlet hozott magával. Bizony egy jól szervezett sörfesztiválnál szükség van legalább egy ilyen egyszerű kis segédletre, mellyel akár az első sörünk kortyolása közben megtervezhetjük a további röppályánkat, azaz a megkóstolni kívánt sörök összetételét, sorrendjét. Persze az élet úgyis átalakítja a tervünket, de már egy kis, egyre gyűröttebb papírdarab is biztos pontot jelenthet a sörvadászat közben. Emellett a résztvevő sörfőzdék és pivotékák a saját pultjuknál minden fontosabb információt közöltek a csapon lévő söreikről, ami Csehországban természetes.
Csehországban a sörfesztivál látogatást nem lehet elég korán kezdeni!
Kell az étel! Aki iszik, főleg ha sört fogyaszt, az előbb-utóbb meg is éhezik! Ilyenkor elsősorban nem a kulináris élvezeteket keresi a mezei sörfesztivál járó, hanem az olyan étkeket, amelyek kiválóan passzolnak a sörökhöz. Csehországban az egyik legfontosabb sörfesztiváli étek a jó kis mustáros kolbász egy kis barna kenyérrel, s ez bizony Prachatice esetében sem volt másképp. Kolbász, gyros, sült krumpli és egy-két más gyors kaja helyben rendelkezésre állt, de ha valaki komplexebb, kifinomultabb étkekre vágyott, az alig pár métert megtéve betérhetett a főtér éttermeibe is.
Délben még csak lassan gyülekeztek a népek, de délutánra megtelt a tér
Jellemzően ilyen árakon csapolták a kisüzemi söröket.
Legyen a sörfesztivál megfizethető! Alapban a sörfesztiválra azért járnak el az emberek, hogy pénztárcájukkal a sörre, maximum némi gasztro élmény megszerzésére fókuszáljanak. Az szinte természetesnek tekinthető, hogy a sörárak egy fesztiválon érezhetően magasabbak mint a hétköznapokon, de ezzel önmagában nincs is semmi probléma. Ám egy sörfesztivál esetében igencsak lelombozó tud lenni, ha a belépés nem ingyenes, vagy éppen más praktikákkal (pl. kötelezően megvásárolandó pohár, nem ingyenes WC használat stb.) próbálják a pénztárcánkat tovább apasztani. Persze van olyan puccos helyszín, ahol további sáp szedése elkerülhetetlen, ám ezek a rendezvények a sörszeretők számára javasoltan elkerülhetők. Prachaticében a belépés természetesen ingyenes volt, a sörárak átlagban 30 és 40 cseh korona (kb. 375-500 Ft) között mozogtak. A kiugróan legdrágább sör egy decinként 20 koronáért csapolt sör volt, amely ugyan már belefér a magyar kraft sörök árszínvonalába, ám ebben az esetben egy 20%-os, hordóban érlelt Imperial Stoutról beszélhettünk, mely valóban megérte eme, Csehországban igen magasnak számító árát. Nem kötelező jelleggel 50 koronáért lehetett sörfesztivál poharat vásárolni, alapban műanyag, vagy egy-egy sörfőzde standjánál megvásárolható üvegpohárba csapoltak.
A cseh Dixie Hot Licks zenekar
Kellenek a kísérő programok! A fesztivál kifejezésnek számos definíciója is van, de még a tágabb értelmezést véve is többféle rendezvény egy időben történő megrendezéséről beszélünk. Így egy sörfesztiválnak sem csupán a sörről, a sörözésről szabad szólnia, szükség van más szórakoztató, pl. legkézenfekvőbben zenei programokra is. A prachaticei sörfesztivál szervezői számos korosztályra és ízlésvilágra gondoltak a zenei programok szervezése terén. 12 és 14 óra között először a Starošumavska dechovska nevű rezesbanda formáció szórakoztatta az ebéd után lassacskán idesereglő közönséget. Délután 15 és 17 óra között Václav Koubek cseh színész, zenész, tangóharmonikás pompás zenei programot nyújtott az egyre növekvő számban megjelenő fesztiválvendégeknek. 18 és 20 óra között egy újabb zenei irányzat, a dixieland jeles cseh képviselői a Dixie Hot Licks társulat dobta fel még jobban az ekkora már, a kiváló söröktől amúgy is kellően emelkedett hangulatot. Az utolsó fellépő a TiNG cseh-amerikai-mexikói rock-reggie banda volt, amely egészen este 11 óráig biztosította az igazi sörfesztiváli légkört. A zenei programok között egy-egy csoportba szerveződve mód nyílt az egyik helyi sörfőzde meglátogatására is.

Életkép a sörsátorból
A fenti kilenc feltételen kívül persze még adódnak mások is, de nekünk mint Csehországot, a cseh sört és a hangulatos fesztiválokat szerető amatőröknek ennyi jutott az eszünkbe. Mindenki a maga ízlése és igénye szerint tegyen hozzá vagy vegyen el belőle, de az biztos, hogy olvasóinkat csak biztatni tudjuk arra, hogy ha tehetik, jövőre vegyenek részt egy a prachaticeihez hasonló cseh sörfesztiválon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése