Cseh vonatkozású térképek a David Rumsey Térképgyűjteményből

Az elmúlt két hétben sajnos szünetelt a netmagazin, új cikk nem jelent meg, melynek oka a váratlanul hatalmas mennyiségűre duzzadt megélhetési munkában (hiszen a Csehország nem csak Prága továbbra is csak lelkesedésből, szabadidőben készül), egy kisebb csehországi terepi ismeretbővítésben és nem utolsósorban egy szalmabála csáklya nyeléből leszakadó szilánkkal kötött nem kívánatos kapcsolatban keresendő. 

A David Rumsey Térképgyűjtemény

Ám eme privát nyűgök-bajok után ismét jelentkezünk egy kisebb cikkel, melynek témája a térkép. Egész pontosan az USA Kalifornia államában székelő Stanford Egyetem Könyvtárában található David Rumsey Térképgyűjteményében immáron az interneten is fellelhető, digitalizált térképek. David Rumsey korunk egyik legnagyobb térképgyűjtője, aki nem csupán papír alapon gyűjtötte be és tette közzé a több, mint 150 ezer (!) darabból álló gyűjteményét, de egyre bővülő számban, jelenleg mintegy a térképek felét, nagy felbontású képként letölthetővé is „varázsolta”. (www.davidrumsey.com). A gyűjtemény ugyan főként az amerikai kontinensre fókuszál, de igen szép számban fellelhetőek európai, és azon belül a mai Csehország területéről készült régi térképszelvények is. Ezek közül mutatunk be néhányat, arra biztatva mindenkit, hogy mélyüljenek el az izgalmasabbnál izgalmasabb térképek sokaságában. 


1607
1607-ben adta ki az amszterdami Ioannes Janssonius az Atlas minor Gerardi Mercatorist, amely többek között tartalmazza a Gerhard Mercator és Iodocus Hondius térképét Bohemiáról, azaz a mai Csehország nyugati részéről. Ebből a térképből nagyítottunk ki egy részletet, amely a mai Dél-Csehországot ábrázolja. A mai szemmel nézve igencsak elnagyolt ábrázolás mellett még lazán el lehetne tévedni, de azért becsülendő, hogy a XVII. század elején milyen átfogó térképeket sikerült már készíteni.
1831
Az 1831-ben kiadott, a skót Daniel Lizars által alkotott térképen már a mai Csehország, akkortájt az Habsburg Birodalom által már több, mint 200 éve bekebelezett egykori Bohemia, Morvaország és Szilézia egyben látható. A térkép az akkortájt folyton változó lengyel (akkor porosz) határvidéken (Szilézia) kívül szinte teljesen a mai határokat ábrázolja.

A mai Karlovy Vary térsége
A következő, 1740-ből származó térképen egyrészt a mai Karlovy Vary (Carlsbad) régió látható, másrészt felül Elnbogen / Elbogen (a mai Loket városa), Carlsbad és Schlackenwerd / Schlackenwerth (a mai Ostrov) városképe, alul pedig újfent Carlsbad képe látszik. Jobb és baloldalon városjegyzék teszi a térképet, melynek készítője Matthaeus Seutter, még használhatóbbá.

Prága 1575
Napokon keresztül lehetne folytatni a mai Csehországgal kapcsolatban fellelhető térképek böngészését, elemzését, de ezt inkább már ráhagyjuk a kíváncsi olvasókra. Így végezetül álljon még itt egy kicsit rendhagyó térkép, amely inkább egy panoráma városrajz. A képen Prága városa látható, amint éppen az 1575-beli állapotát mutatja. A városfallal körülölelt Prága képén a középen végigfutó Moldvával könnyen beazonosítható a vár (Hradzsin), előtte, a folyó felé húzódó Kisoldal (Malá strana), a Moldvát átszelő Károly-híd, illetve a túlparton az Óváros, az akkortájt még csak törpe Újváros jobb szélen a Vyšehrad palotadomb épületmaradványaival. A kép elkészítése Georg Braun és Franz Hogenberg nevéhez fűződik és az első olyan atlaszban, a Civitates Orbis Terrarumban jelent meg a XVI. század végén, amely kifejezetten a világ városait mutatta be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése