Varázslatos Český Krumlov XXVI. - Krumlovi újdonságok 2016.

Mi a Csehország nem csak Prága írói-szerkesztői már több mint egy évtizede évről évre visszatérünk egyik legkedvesebb, számunkra megunhatatlan cseh városunkba Český Krumlovba. A csodálatos óváros utcáit végigjárva, mintha csak a Krumlovot (is) birtokló egykori dél-cseh nemesi családhoz, a Rosenbergekhez tartoznánk, de legalábbis azok birtok igazgatói lennénk, minden egyes alkalommal szemrevételezzük a változásokat, amelyek többsége szívünknek kedves, de azért akadnak köztük elszomorítóbbak is. Az elmúlt évben különösen sok újdonsággal szembesülhet a városkába visszatérő látogató. Ezeket a változásokat, egy csokorba összeszedve próbáljuk bemutatni mostani képriportunkban. A későbbiekben még részletesebben írunk róluk!
Még a tél folyamán befejeződött a Minorita kolostor felújítása, ahol számos remek kiállítás, mesterségek udvara tekinthető meg.
A kolostor és a sörgyár udvara között megnyílt a csodásan kialakított kolostori udvar.
Az udvarból remek kilátás nyílik a Moldva túlpartján álló Szent Vitus-templomra, az egykori jezsuita kolostorra, és a színházra
Az udvarban fűszer- és gyógynövények mellett kis szőlős is telepítésre került, és ki-ki saját maga is kipróbálhat régi fából készült eszközöket, pl. szőlőprést.
A Sörgyár kertje is megnyitotta a kapuit a közönség előtt, és egy remek kis kávézó nyújt frissülési lehetőséget a megfáradt turistáknak.
Az Eggenberg sörgyár udvarát parkolónak alakították át, így már szabadon meg lehet csodálni a régi épületeket, a sgraffito díszítéseket.
A sörgyár udvarának egyik sarkán álló pompás épület.
A Sörgyár étterme elé szelektív hulladékgyűjtők sorát állították fel.
Egyre több épületet újítanak fel, ma már ritka az amire még nem került sor.
Azért akad olyan is ami nem tetszik. Ez az új épület már túl magas, így a torony is csak alig kandikál ki mögüle.
Végezetül egy példa a rugalmas nyitvatartásra. Ha süt a nap akkor 7-kor nyitnak, ha borult az idő akkor 6-kor.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése