A Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok cseh érmesei

Az elmúlt vasárnap éjszaka folyamán, a záró ünnepséggel véget értek a 2016. évi Riói Olimpiai Játékok, és döntően hála a „gyengébb” nemhez tartozó olimpikonjainknak, Magyarország 15 éremmel, köztük 8 arannyal lett gazdagabb. A cseh sportolók ugyan jóval szerényebb eredményt értek el, de mégis feltétlen érdemes megemlékezni mindazokról, akik a dobogó valamelyik fokára felállhattak. Csehország a viadal végeztével az olimpiai éremtáblázat 43. helyét foglalta el (2012-ben még a 19. helyen zárt), egyetlen aranyérme mellett kettő ezüstérmet és hét bronzot szerezve. A cseh sportolók az előzetesen vártnál jóval rosszabbul szerepeltek, a közép-európai országok körében „taroló” magyarok mellett, a szlovákok és a lengyelek is beelőzték őket, mindössze a szintén katasztrofálisan szereplő románokat, valamint az előzetesen várt szintet teljesítő szlovénokat tudták megelőzni. De a vesztesek siratása helyett inkább Hozsánna az érmeseknek! Lássuk tehát, hogy kik voltak az olimpiai játékok legsikeresebb cseh sportolói!

Lukáš Krpálek

A sort természetesen az egyetlen aranyérmessel kell kezdenünk, akinek küzdelmeit volt szerencsénk nekünk magunknak is végig követni, persze csak a cseh televízió adásán keresztül. Lukáš Krpálek, ez a 198 centiméter magas jihlavai születésű, 25 éves cselgáncsozó ugyan a legjobb 32 között még meglehetősen szenvedett, és csak az utolsó pillanatokban sikerült győzedelmeskednie a portugál Fonseca ellen, de már ekkor is látszott rajta, hogy mennyire képes összpontosítani, s a szinte vert helyzetből is felállni. Ezek után nem érték a nézőt meglepetésként a további győzelmei. A kazah Maxim Rakov, majd a cselgáncs őshazáját képviselő japán Haga kiverését követően a francia Maretet fektetve két vállra jutott a döntőbe, ahol szintén egy remek dobással, az azeri Gasimov ellen ippont elérve ért fel a csúcsra. Ezzel nem csupán a saját, hanem a cseh cselgáncs sportág első olimpiai aranyérmét szerezte meg.
Jaroslav Kulhavý
Talán picit csalódáskeltő eredményként „csak” ezüst éremig jutott a hegyi kerékpárosok (mountain bike) terepversenyén Jaroslav Kulhavý, akinek nem sikerült megvédenie a négy évvel ezelőtt szerzett olimpia bajnoki címét. Ugyancsak a dobogó második fokára állhatott fel a férfi kenu egyesek 1000 méteres döntőjének végén Josef Dostál, a csehek mindössze 23 éves tehetsége, akiben azért még bőven benne van a lehetőség, hogy egyszer olimpiai aranyéremhez is jusson. A több mint két méter magas (203 cm), 111 kg-os prágai születésű fiatalember három csapattársa, Daniel Havel, Jan Štěrba és Lukáš Trefil oldalán a kenu négyesek egy kilométeres távján is szerzett még egy bronzérmet.

Jiří Prskavec
A cseh kajak-kenu szlalom válogatott hagyományosan remek eredményekkel büszkélkedhet. Legutóbb Londonban Vavřinec Hradílek szerzett ezüstérmet, míg Rióban a szintén alig 23 éves Jiří Prskavecen volt a sor, aki bronzéremig jutott a férfi kajak egyesek versenyszámában. De valljuk be őszintén, azért sokan ennél nemesebb érem megszerzését remélték a tavalyi év világbajnokától. Erre 2020-ban, Tokióban lesz újabb esélye. A bronzérmeseket ismertetve, még továbbra sem tudunk a víztől eltávolodni, hiszen a cseh evezősök között a sokszoros Világ és Európa bajnok Ondřej Synek a korábbi olimpiai ezüstérmeit követően ezúttal a harmadik helyig jutott.


Barbora Špotáková
Eddig csak férfi versenyzők sikereiről számoltunk be, de most következzenek a bronzos cseh lányok-asszonyok is. A kétszeres olimpiai aranyérmes gerelyhajító, Barbora Špotáková ezúttal a dobogó harmadik fokára jutott fel a horvátok ifjú bajnoka Sara Kolak, és az ezüstérmes dél-afrikai Sunette Viljoen mögött.


Lucie Šafářová, Barbora Strýcová
Csehország további bronzérmeit, bronzérmeseit pedig egyetlen további sportág, a tenisz adta. A harmadik helyért vívott bronzcsatában a Lucie Šafářová, Barbora Strýcová női páros győzedelmeskedett, de már a mérkőzés előtt biztos volt a cseh éremszerzés, hiszen az ellenfeleik a honfitársnőik voltak, nevezetesen a Lucie Hradecká és a londoni ezüstérmes Andrea Hlaváčková páros. Hradecká, a vesztes páros egyik tagja azonban nem maradt érem nélkül Rióban, hiszen vegyes párosban Radek Štěpánek oldalán sikerült megnyerniük a bronzért folytatott meccset. Végezetül egy további cseh érmes hölgyet kell még megemlítenünk a szintén teniszező Petra Kvitovát, aki egyesben léphetett fel a dobogó harmadik fokára.

A cseh olimpikonok természetesen sört is tudnak csapolni
Az olimpia előtt még attól tartottunk, hogy a cseh érmesekről szóló cikkünk igen hosszúra nyúlhat, de az élet, pontosabban Rió mást eredményezett, így már vége is a cseh érmesek nem túl hosszú sorának. Ahogyan már futólag említettük, négy év múlva, 2020-ban Tokió rendezi a következő nyári olimpiai játékokat (sajnos Európai szemszögből már megint jelentős időeltolódással), ahol újból megmérkőzhetnek a jelen és a jövő élsportolói. Addig is gratuláció a győzteseknek, érmeseknek és mindazoknak, akik sikeresen vettek részt a világ legnagyobb sporteseményén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése