Óda a párek v rohlíkuhoz!

Csehország számos gasztronómiai specialitással büszkélkedik, mint pl. a korábbi cikkeinkben már bemutatott knédlis ételek, a pacalleves és leves különlegességek, a svičkova na smetaně azaz zöldség mártásos tejszínes bélszín, a hermelín és a vele készült finomságok, a cseh gulyásféleségek és még hosszan sorolhatnánk. (Tessék csak bőszen kutatni a netmagazinunkban, ahol több mint félszáz cseh ételről találhatnak rövidebb-hosszabb leírást, akár étel recepteket is! Csak egy kattintás a gasztronómia szóra a címkéknél és már elő is bukkannak!)

Egy pár párek

Azonban van egy olyan étel, amely ugyan származását illetően nem éppen cseh, mégis meghatározó jelentőségű a cseh étkezési kultúrában, legalábbis az utcai étkezés (a trendi nevén street food zabálás) terén. Ez pedig nem más, mint a párek v rohlíku, laza fordításban "virsli a kifliben".  (Az első fordításunk annyira "lazára" sikerült, hogy rögtön egyenesen hibásra is, ahogyan ezt egy kedves olvasónk kommentjében rögtön meg is jegyezte, ezért gyorsan javítottuk is! Miután nyilvános önkritikát gyakoroltunk, folytassuk ódánkat! :) ) Na ja, ez a hot dog, jól ismerjük itthon is, mondhatnák a kötözködők egy vállrándítás keretében, miért is olyan nagy cucc ez, és minek neki akkora feneket keríteni? Hiszen ott van még akár a hamburger és az egyre inkább elterjedt gyros vagy a népszerű pizza szelet. Eh, ne is hallgassunk ezekre az okvetetlenkedőkre, hiszen mindig akadnak olyanok, akik nem érzik át a párek v rohlíkú vagy a hozzá hasonló unikális dolgok egyedi jelentőségét.


Bizarr szépség
A párek v rohlíku nem hot dog, ezt mihamarabb le kell szögeznünk, nehogy véletlenül eme tévhit maradjon meg a kedves olvasóban (ne higgyük el a Gugli fordító dezinformációját se!). Büszkén mondhatjuk, hogy a párek v rohliku ennél kevesebb, de éppen ez a hiátus adja meg az étel igaz értelmét, álirodalmian szólva eszmei mondanivalóját is egyben. Kevesebb, mert alapesetben a párek v rohlíku szimplán tényleg egy kiflibe fúrt lyukba gyömöszölt, vízben felmelegített, esetleg gyengén grillezett virsli (persze itt a virsli némi igazi hústartalommal is büszkélkedhet a szóján, bőrkén, pépen, pácsón stb. nevelkedett magyar rokonával szemben), amelyet a kiszolgáló közeg kötelező visszakérdezésére válaszul vagy ketchuppal (s kečupem) vagy mustárral (s hořčicí) kérhetünk. Más opció nincs, punktum, de kinek is kellene, ki akarná elrontani azt ami tökéletes?

Kifli + virsli meg egy kis mustár, ketchup
Tájékoztatásul megjegyeznénk, hogy Csehországban számos büfénél csak a nálunk amerikainak hívott, egyik oldalán felnyitott péksüteménybe befektetett virslis változatot hívják hot dog-nak, ahol már akár sajt, vagy zöldség is kerülhet a virsli mellé. De az a drágább változat már nem az igazi párek v rohlíku, gyorsan felejtsük is el! A párek v rohlíku legfőbb erénye minden más versenytársával szemben a rémes egyszerűségében és tökéletes kiszámíthatóságában rejlik. Szinte mindenhol rábukkanhatunk, és sehol sem csalódhatunk a kiszámítható (na jó, valljuk be őszintén nem túl magas) minőségében. A maga 15-20 cseh koronás átlag árával ő az igazi, alapvető túlélési élelmiszer mind a (csóróbb) csehek, mind az országot járó (hozzánk hasonló spórolós) turisták számára. Pompás a sörök mellé, kiválóan imitálja a meleg ételt, de nem terheli meg sem a gyomrunkat, sem a pénztárcánkat, mi másra is vágyna a bendőnk? (Na jó egy mustáros-tormás csülökre, vagy morva verébre, esetleg egy sertéshús szeletre káposztával és knédlivel, de erről most csak csöndben beszéljünk, nehogy megsértsük a mi szent párek v rohlíkunkat.)


Pikador, az ős
De hogyan is született meg a párek v rohlíku, kinek is köszönhetjük a cseh büfé konyha eme remekét? Nos a történetírás szerint valamikor 1972-ben egy Václav Masopust nevezetű, amúgy České Budějovice városában élő hentes egy nyári útja során Madridba keveredett és meglátta a párek v rohlíku spanyol változatát. Olyannyira megtetszett neki ez az étek, hogy hazatérvén rögtön kifejlesztette a cseh variációját, majd az ötlet származási helyére utalva elnevezte Pikadornak, pont úgy, ahogyan a hosszú lándzsával a szerencsétlen bikákat döfködő bikaviadalügyi szakmunkást hívják Spanyolországban. A párek v rohlíku innen indult országhódító körútjára, de hamarosan megtisztult a fránya vadkapitalista nevétől. Dél-Csehországban állítólag még akad olyan hely ahol Picadorként árusítják, de a párek v rohlíku immáron már több, mint 40 éve eme nemes cseh nevén csillapítja emberek millióinak éhségét. Mikor legközelebb Csehországban járunk el ne feledjünk tisztelegni előtte, és tiszteletünk jeléül faljuk fel egy-egy pompás példányát! Sokáig éljen a párek v rohlíkú!

2 megjegyzés:

  1. rosszul van fordítva,parek v rohliku az nem "páros" hanem virsli.. a "párky” szóból ami többes szám a "párek" 1 drb virslit jelent

    VálaszTörlés