Karácsonyi vásár 2015 // Karel Gott beteg // Prága a 7. legjobb város // 185 év után újra él hód Prágában // Lerombolták a strážnicei kápolnát // Farkas látogatóközpont

A párizsi terrortámadásnak köszönhetően egész Európában, így Csehországban is számos biztonsági intézkedést foganatosítottak. Jóllehet az ország semmilyen szempontból nem tekinthető terrorveszélyes területnek, így Bohuslav Sobotka miniszterelnök véleménye szerint sem kell akár egyetlen karácsonyi eseményt sem törölni, de azért biztos, ami biztos alapon növelik a karácsonyi vásárokra, kivált a december 5-től kezdődő prágaira ügyelő biztonsági erők létszámát. Amellett, hogy forgalmi korlátozásokra is lehet számítani, a délutáni órákban a babakocsikat is kitiltják a vásár területéről. A karácsonyfa ebben az évben az észak-csehországi Česká Lípa város melletti erdőkből érkezik. A 23 méter magas fenyő 20 ezer LED lámpányi világítást kap, és mintegy 600 karácsonyi gömböt helyeznek el rajta.




Csehország legnépszerűbb énekesét, a 76 éves Karel Gottot november hónap közepén kiengedték a kórházból. A közkedvelt, mai napig telt ház előtt koncertező pop művészről csak pár hete derült ki, hogy rosszindulatú nyirokcsomó daganatban, ún. non-Hodgkin lymphomában szenved. Az orvosok rögtön megkezdték a rák kemoterápiás kezelését. Karel Gott idén immáron 39. alkalommal nyerte el a Cseh Csalogány zenei díjat, 2009-ben pedig állami díjat is átvehetett a cseh kultúrában betöltött szerepéért.

A Condé Nast Traveler utazási magazin olvasói szavazása szerint Prága lett a világ 7.legjobb városa. Ezt a „legjobbságot” természetesen utazási célpontként kell értelmezni és nem az ott lakás szempontjából. A cseh fővárosra 85.309-en adták le a voksukat. Az első helyen végzett Firenzére 86.529 db, és nem kis büszkeségünkre az ezüstérmes Budapestre 86.090 db szavazat érkezett.



185 év elteltével újból megjelentek a hódok Prágában. A kipusztulással veszélyeztetett európai hód (Castor fiber) visszatelepítésére az 1970-es évek óta folynak törekvések, és már csak idő kérdése volt, hogy mikor sikerül újból megfigyelni a fővárosi jelenlétüket. A kutatók, természetvédők által folyamatosan megfigyelés alatt álló hódvárban úgy tűnik jelenleg egy pár lakozik. A hód csehországi állománya mintegy ezer felnőtt egyedre tehető. Szorgos gátépítő munkájuk, és fakivágási akcióik sajnos hozzájárulhatnak egy-egy patak folyásának elgátlásához. Ez kisebb árvizekhez vezethet, emiatt ezek az állatkák nem élvezik túlságosan a környezetükben élő emberek lelkes támogatását.



Számos műemlék átvészeli a háborúkat, harci cselekményeket, az időjárás viszontagságait, a különféle történelmi korok épített értékek elleni támadását, de még ők is védtelenek az emberi felelőtlenséggel, nemtörődömséggel szemben. Így járt most a dél-morvaországi Strážnice városának XVIII. századi festett kápolnácskája, amelynek kicsiny épületét csaknem a földdel tette egyenlővé egy kamionos (történetesen hazánkfia), aki persze be sem hajthatott volna a kápolnának helyet adó útszakaszra. A kis kápolnából, melynek helyén egykor bitófa is állt, csak egy kisebb fal maradt meg. Strážnice város vezetése remélhetőleg az újjáépítés mellett fog dönteni.



„Farkasfalkába botlottak a Bükkben”, és „vannak akik emiatt már nem is szívesen járnak ki az erdőbe” – szól a „rémisztő” híradás. Amíg a hírek szerint már sokan a farkastrófeára fenik a fogukat, vagy pusztán „önvédelemből” végeznének velük, addig Dél-Csehországban, a Šumava Nemzeti Parkban Farkas látogató központot állítottak fel az örömteli módon újból helyi állománnyal rendelkező állatfajta bemutatására. A Nemzeti Park munkatársai így próbálják a farkassal szembeni előítéletektől, félelmektől megszabadítani a lakosokat, helyi vadászokat, gazdálkodókat, bízván abban, hogy sem a jelenleg itt élő farkasokat nem irtják ki, se nem gátolják meg további átvonuló farkas példányok megtelepedését. A látogató központ Srní városában áll, és április kivételével az év egészében a kíváncsi látogatók rendelkezésére.



És még egy kis programajánlat: Plzeň városa, amely 2015-ben Európa Kulturális Fővárosa december 8. és 12. között szervezi meg a záróesemény sorozatát. Aki az évadhoz kötődő koncertekre, opera bemutatókra, színvonalas programokra, sport és kulturális eseményekre vágyik, az még most megteheti, hogy felkeresse a cseh sör és idén az európai kultúra fővárosát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése