Cseh kisüzemi sörfőzdék 10/1.– Közép-Morvaországi kerület I.

Hosszabb szünetet követve folytatjuk körutunkat a csehországi kisüzemi sörfőzdék tájékán. Ezúttal az Olomouc (régi német nevén Olmütz) székhellyel bíró Közép-Morvaországi kerületbe látogatunk el, ahol a történelmi helyek, műemlékek, várak, kastélyok, gyönyörű természeti értékek mellett természetesen a sörforrásokban sincs hiány. A kerületben jelenleg potom 23 db sörfőzde üzemel. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy ez egy pillanatnyi állapot, hiszen az elmúlt időszakban Csehországban továbbra sem lanyhult a sörfőzde alapítási kedv. Egy éve még hihetetlennek tűnt, hogy számuk valóban eléri a 300 db-ot, most pedig már a készülőkkel együtt 318-320 db-ot regisztrálhatunk országszerte. A Közép-Morvaországi kerületben az említett sörfőzdék közül három, nevezetesen a Litovel, a Holba és a Zubr nevezhető regionális szintű, azaz nagyobbacska sörgyárnak. Mindhárom üzem termékeit, ha nem is a teljes szortimentben, de hazánkban is lehet fogyasztani, így több szót nem is vesztegetünk rájuk. Amúgy is most a fő téma a valóban kisüzemi sörfőzde, amiből laza fejszámolással megállapíthatjuk, hogy 20 db lelhető fel itt. Essünk is neki a felsorolásuknak.




A sort messze északon kezdjük a magas Jeseník-hegység „fővárosában”, a névadó Jeseníkben. Eme fürdővárosban nyitotta meg 2011-ben a kapuit a változatosság kedvéért Jeseníknek keresztelt kis serfőzde. A Stanislav Orl vezette családi vállalkozás azóta készíti a klasszikus alsó erjesztésű, szűretlen és pasztörizálatlan söreit, amelyek között 10-16% Plató-fokos finomságok leledzenek a világostól, a sötét barnáig. A sörválaszték változó, de alapvetően mindig fellelhető a 10-es Březinka, vagy a 12-es Muzikant.

Kolštejn
Jeseníktől dél-nyugatra Branná kisvárosban működik a Relax Centrum Kolštejn. Már a nevéből is látszik, hogy itt egy jól fejlett pihenő központ (étteremmel, wellness szállodával) toldotta ki a tevékenységét a település 430 évvel ezelőtt kezdődő sörfőzési hagyományainak két évvel ezelőtti feltámasztásával. Az új főzdét egész pontosan 2013. június 28-án szentelték fel. Bizony-bizony az amúgy valóban erősen ateista Csehországban a sörfőzdéket többnyire felszentelik, megáldatják. Biztos ami biztos, nehogy már emiatt menjen tönkre a helyi sörforrás. Az 500 liter kapacitású üstökben alapban kétféle láger sört főznek, a 11-es, Dolmen nevezetű félbarnát és a 12-es világos Brant, de időszakosan más finomságokat is készítenek (pl. Parus nevű APA, Bitter, 14-es Raven stb.). A sört a magunkkal hozott bárminemű palackba, kalapba, kancsóba is beletöltik.

Bravůr
A kerület harmadik „versenyzője” Loučná nad Desnou városkában található. A 2009-ben alapított, azaz már egészen komoly múlttal rendelkező Bravůr sörfőzde Kvasslav nevet viselő sörei alkoholtartalomban a cirka 5%-ot célozzák meg. Ilyen erősre főzik mind a világost, a félbarnát, a barnát és a búzát is. Ezen alapválasztékon kívül azért akad néha másféle finomság is, pl. egy kaliforniai ale.

A sobotíni Albert
Trubadúr
Az idei év folyamán alig néhány kilométerrel délebbre nyílt meg a Sobotíni Kastélysörfőzde, az Albert. Annyira új helyről van szó, hogy jóformán még csak a létezéséről tudunk, de más információval nem rendelkezünk. A következő delikvensünk a troubelicei Trubadúr, amely 2011-ben Csehország legkisebb sörfőzdéjeként kezdte meg pályafutását. Nem egészen 25 liter (!!) sört főztek le egyszerre, amely mondhatni alig haladta meg egy-két egészséges ember heti sörfogyasztását. Ez a kicsiny mennyiség azonban arra jó volt, hogy helyi igényt támasszon a kiváló sörre, így a tavalyi évre már sikerrel beüzemeltek egy 100 literes „óriás” sörfőzdét. Csak lépésről, lépésre. Ez lehetne a leginkább ideillő szólam. Alapban 11-15 Plató-fokos sört főznek, de akad olyan is, amikor kísérletező kedvükben eltérnek a kottától.

Egy jó kis Moritz
És most következzenek Olomouc, valamint közvetlen környezetének sörfőzdéi, melyek közül a legrégebbiek a 2006-os alapítású Moritz és a szintén ebben az évben beindított Svatováclavský (Szent Vencel) sörfőzde. A tapasztalt sörtúra járók már minden bizonnyal feltérképezték mindkét egységet, ahol a legnemesebb cseh sörfőzési hagyományokat élesztették fel. Mind a Moritz, mind Szent Vencel láger sörök forráshelye, amelyet a saját tapasztalataink alapján csak ajánlani tudjuk, főként mivel életünk legszebb vágott sörével éppen a Svatováclavský ajándékozott meg minket. A söreikről most nem is írunk többet, mindenki fedezze fel maga.

Az egyik legújabb olomouci sörfőzde, a Mačák nevet viseli. A kiváló étteremmel és kellemes szálláshellyel ellátott sörfőzde alaptermékei közé a 11-es és 12-es szűretlen világos, valamint a 10-es félbarna Máz tartozik, de van amikor a 13-as bécsi ležákot, vagy éppen fekete sört is kóstolhatunk. A csodás kis bazilikával büszkélkedő Olomouc melletti Svatý Kopeček (Szent Domb) serfőzdéje (Svatokopecké) csupán egy kis kapacitású családi műhely. Az egészen iható söreit egy-két helyi vendéglátóhelyen lehet megízlelni, főként csak nyáron és meglehetősen rendszertelenül.
Pivovárek Melichárek

Chomout
A Közép-Morvaországi Kerület sörfőzdéiről szóló cikkünk első része végén még álljon két fiatalka sörfőzde Olomouctól néhány kilométerre északra. Az egyik a Horka nad Moravouban található Melichárek, a másik a szomszéd faluban, pontosabban az Olomouchoz tartozó Chomoutov városrészben leledző Chomout. Mindkettőre az „újhullámos”, kísérletező stílus a jellemző, azaz a hagyományos bohém láger, pilseni sörök mellett széles skálán főzőcskéznek felső erjesztésű söröket is. A Chomoutnál így akár American Amber Ale-t, APA-t, különféle Single Hop Ale-ket vagy éppen 6,4% alkoholtartlamú Bock-ot is ízlelhetünk, míg a Melicháreknél szintén készítenek IPA, BPA, APA, bécsi malátás, bock és számos más főzetet. Persze mindezeket nem egyszerre kóstolhatjuk meg, érdemes hozzájuk vissza-visszatérni. A Közép-Morvaországi Kerület kisüzemi sörfőzdéinek bemutatását hamarosan folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése