Hrabal Szlalom Budapesten – cseh csapolt sörtúra javallatok II.

A múlt héten bemutattuk képzeletbeli sörtúránk első hét állomását, most folytassuk a sort, haladjunk tovább a Hrabal Szlalomunkon. Ahogyan azt cikkünk első részében is tettük, most is buzdítunk mindenkit arra, hogy alkossanak csoportot, vagy akár menjenek egyedül, látogassák meg az általunk ajánlott vendéglátóhelyeket, de akár másokat is, és emlékezzenek meg egyik legkedvesebb cseh írónkról, Hrabalról! Kézbe egy könyvét, és nosza rajta! Haladjunk mi is tovább a következő állomásunk felé!
Ferdinánd Sörház
7. kapu: Ferdinánd Monarchia- Cseh Sörház
Magunk mögött hagyva a Jaromír Sörpincét, egy pár perc sétával megérkezhetünk a legújabb kori, magyarországi cseh „sörhullám” egyik első, és a mai napig fajsúlyos szereplőjéhez a Ferdinándhoz. Kétség kívül egyike a legimpozánsabb, legcsehesebb vendéglátóhelyeknek, ahová még a környezetre legfinnyásabb vendégeinket is gondolkodás nélkül elvihetjük magunkkal. A Ferdinánd sörök közül kivált a Sedm Kulí (Hét golyó) nevet viselő félbarna az igazi vendégmarasztaló, pestiesen szólva nagyon ott van a szeren. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia konyhavilágát szem előtt tartva összeállított ételek kellemes kísérői a sör élvezetnek. Reméljük senki sem fáradt még el a túrában, mert most egy kicsit hosszabb gyaloglás következik, az alap Szlalomunk két további, egyben utolsó állomásai a XIII. kerületben találhatók. Vágjunk hát neki a sétának, egy kis kijózanodás amúgy is ránk fér.
EPA Söröző
8. kapu: EPA Söröző
Egy kicsit elfáradtunk, és újból megszomjaztunk így örömmel tölti el szívünket a mindössze fél éve nyílt, kicsi, de annál hangulatosabb EPA Söröző látványa. A szuterén helyiség önmagában is szívet-lelket melengető, amit a tulajdonos Melinda kedves fogadtatása, kiszolgálása egyenesen magával ragadóvá varázsolja. Itt nem elsősorban az a lényeg, hogy mi van a csapon (jóllehet változó kínálatú remek világos és barna cseh sör mindig fogyasztható), hanem maga a légkör, a felfrissítő közeg. Ugyan nem tartozik a széles körben reklámozott helyek közé, de rövid idő alatt is komoly törzsvendégkört alakított ki magának, és ne csodálkozzunk azon, ha itt teljesen váratlanul csehes sörbarátainkba botlunk. A kis szusszanás után jöhet a túránk utolsó állomása, ami mi is lehetne más itt a környéken, mint a …
Pivo Söröző
CÉL: Pivo Söröző
Nos igen, elérkeztünk 10 állomásból álló kirándulásunk végcéljához, ami nem más, mint a „kis” Pivo. Szintén egyike azon helyeknek, ahol anno elsőként fedezték fel, hogy milyen hatalmas a regionális, illetve kisüzemi cseh sörválaszték, és azonmód el is kezdték a magyar sörbarátok ízlését jobbító ténykedésüket. Nem egyszer, nem kétszer szorítottuk már be magunkat a zsúfolásig megtelt kicsike sörözőbe, ahol senkit sem zavar a másik közelsége, hiszen a kiváló cseh sörrel teli korsó szorítása már rég elérte nála, hogy buddhista derűvel és nyugalommal fogadja el embertársait. Itt az alkalom még egy utolsó pivo ivásra, és az egykori írófenomén emlékének felidézésére.
A szlalom teljes útvonala
A Hrabal Szlalom természetesen tetszés szerint kiegészíthető, amihez tippként mi még a Čech-In második egységét, a mostanában Cseh'ó néven emlegetett Sládeket, a Farmot, a Nothin' But the Bluest, a Padron Tapast, a Zsiga Bárt, a Szomszédot, a Kelet Kávézót, az Ex Klubot vagy akár a Fahéj Kávézót is tudnánk ajánlani. Már előre is hallom, a pesti sörözők világának rosszalló megjegyzéseit, hogy néhány alaphelyet kihagytunk a sorból, de egy pici türelmet kérünk. Egy-két-há...nagyjából ennyit.

Hrabal Szlalom (akár) kerékpárral!
Számos cseh csapolt sört árusító vendéglátóegység ugyan egy picit távolabb esik Budapest Centrumától, de mindenkit szeretnénk biztatni eme remek helyek felkeresésére, ezért megálmodtunk egy fiktív bicajos sörtúrát is az alábbi állomásokkal.

Bicaj túra budai szakasz
Rajt: Zöld Kapu Vendéglő
Mondjuk kezdjük a sort Óbuda szívében, a csülök kedvelők budapesti „Mekkájában”, a Zöld Kapu Vendéglőben, a pesti Öszvér nagytesójában. A magukat „kálomista mennyországként” is hirdető, valóban kockás abroszos kisvendéglő kerthelyisége kiváló kiindulási pontot jelent egy kerékpáros sörtúra számára. Mivel teli hassal nehéz tekerni ezért és csakis ezért most adjuk fel a bendő tömögető vágyainkat, azzal a ki nem mondott felkiáltással, hogy ide még hamarosan visszatérünk! Igyunk inkább egy jó korsó Svijany-t, ellenőrizzük felszerelésünket és irány dél!

1. Kapu: Pivohalle
Igen, tudjuk, a budai „nagy” Pivonál nehéz mit kezdeni a kerékpárunkkal, de bízunk benne, hogy egy leleményes drótszamár sörturista brigád megoldja a helyzetet. Tegye ezt már csak azért is, mert a Pivohalle Sörvendéglő a „Pivosok” zászlóshajója, ötféle válogatott csapolt sörrel, és vagy 30-féle üveges sörfinomsággal, amit nem célszerű figyelmen kívül hagyni. Az árak egy-egy sör esetében egy picit talán átlag felettiek, de most amúgy sem a mennyiségi ivás a cél, akár egy könnyed Kozel barna is kellő energiát biztosít a következő állomásig.
Pivohalle
Mr. & Mrs Columbo
2. Kapu: Mr. & Mrs Columbo
Aki véletlenül nem ismerné ezt a Budai Vár aljában lévő söröző-éttermet, az ne riadjon meg a név hallatán. Nem egy trendinek mutatkozni kívánó, amerikás, hamburgeres, sült krumplis szörnyűség várja itt, hanem egy hamisítatlanul csehes hangulatú, hatalmas belmagasságú, csodás vendéglő. Csak a belső dekoráció megnézéséért is már érdemes betérnünk, ahol a gondos vendéglátó páros igazi emlékfalat állított mind a névadó felügyelőnek, mind Bohumil Hrabalnak. Persze ha már egyszer itt járunk ki ne hagyjuk a csapon lévő nymburki, vagy vendégként más kiváló cseh sörök megkóstolását. Eme „árpadzsúzok” akár beltéri, akár a söröző előtti fapadokon-faasztalokon valófogyasztása mellé pedig egy szintén elsőrangú ételt (bármelyik helyi batyut itt, helyben felfalnánk) is javallanánk, de idő hiányában guruljunk tovább.
Pagony Kert
3. Kapu: Pagony Kert
A Gellérthegy lábánál, a Gellért Fürdő régebben gyermek medenceként használt helyén, nyaranta, jó időben a kerékpárosok számára is nyitva áll a Pagony Kert. Tágas kert, tiszta levegő, retró fürdő hangulat, nymburki sörök, rendszeresen kisebb koncertek, filmvetítések, más művész programok, teljes ellazulás. Azonban az utóbbiakkal még várjunk egy kicsit, mert haladnunk kell tovább. Pattanjunk fel újból a nyeregbe és tekerjünk át a pesti oldalra.
Čech-In 2
4. Kapu: Čech-In 2
A következő gyors megállónk a gyalogtúra tervünknél is már mint kiegészítő állomásként említett Čech-In 2, amely szinte tökéletesen azt nyújtja, mint az anya söröző, így most részletesebben nem szólnánk róla. Egy jó korsó sör a Lobkowitz-csoport főzdéiből, majd huss, pedálozzunk tova.

Bicaj szlalom pesti oldal
5. Kapu: Bohémia Söröző
Kerékpáros sörtúránk utolsó előtti állomása a kicsit rosszul hangzó „nyóckerbe” vezet, de ez ne riasszon el senkit, hiszen a kerület egy felettébb biztonságos részét ajánljuk meglátogatásra. Itt működik már sok éve a Bohémia Söröző, amelyet már messziről beazonosíthatunk Svejk, a derék katona mosolygó ábrázatának láttán. Alapban Nova Paká, Trebon, Nymburk sörgyárainak termékei a palettán kiegészülve egy kis Konráddal. Remek együttes, válasszunk hát egyet közülük.
Jaromír Sörkert
Végállomás: Jaromír Sörkert
Egy valamire való kerékpáros sörtúra nem végződhet máshol, mint egy igazi Sörkertben. A Városliget szélén fekvő Jaromír Sörkert az elmúlt évek során az egyszerű kollégiumi étkezdéből a magyarországi cseh/es sör és gasztrokultúra egyik főszereplőjévé nőtte ki magát. És ezt nem mi állítjuk, hanem mindazon vendégek akik kivált jó idő esetén nap, mint nap megtöltik a kerthelyiség ülőhelyeit, azok akik a profi séfek által összeállított ételsorban fellelhető kiváló csehes-magyaros ételekért és nem kevésbé kiváló DUDÁK, Krakonoš valamint más cseh sörökért térnek be. Nem sűrűn lehet magyar vendéglátóhelyen olyat látni, hogy két beérkező társaság az amúgy tömött kertben egyedüliként fennmaradt asztal elfoglalási jogát kő-papír-olló játékkal döntse el. Azért a végén mindenki megnyugodhatott a versengésben alulmaradt társaság is egy kis várakozást követően kulináris élvezetekhez, és pompás sörökhöz juthatott. Pihentessük hát meg mi is a megfáradt végtagjainkat, együnk-igyunk egy utolsót, majd ellazulva emlékezzünk újfent Hrabalra és örök érvényű mondataira.

Ezzel véget értek képzeletbeli túráink, kívánunk mindenkinek kellemes, kulturált cseh sörfogyasztást, akár egy Hrabal írás olvasása mellett!

1 megjegyzés: