Kommunista bűnöző // Adófelszabadulás napja // Oroszországban nem kívánatos cseh politikusok // Roma helyzet // Prága-Prčice gyalogtúra // egyebek

  • Míg nálunk a hosszú ideje folyó Biszku Béla per éppen kisebb káoszba, pontosabban új eljárás indításába torkollott, addig Csehországban most tervezik, hogy az 50-es években a gazdák ellen elkövetett bűncselekményei miatt vádat emelnek egy most 80 éves volt kommunista ügyész ellen. Tomáš Lipták a közép-cseh Kralupy nad Vltavou ügyésze volt 1953-ban, és a vádak szerint aktív segédletet nyújtott több helyi gazda elűzésében, az erőszakos kollektivizálás érdekében. Lipták tagadja a vádakat, ha mégis bűnösnek találják, akkor 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
 
  • Csehországban idén minden eddigieknél korábban, már június 5-én megünnepelhetik az Adófelszabadulás Napját. Ez lesz az a nap, amikor a csehek az éves jövedelmüket nézve végre letudják az állammal szembeni kötelezettségeiket, és innentől kezdve már a fizetésük a saját zsebükbe kerül. Természetesen a valóságban nem ez történik, de mindenesetre már évek óta használják a világban ezt a speciális nemzetközi indexet. Magyarországon sajnos erre az örömteli dátumra még több mint egy hónapot kell várni.
  • Jóllehet a Csehország, nem csak Prága hasábjain politikai hírekkel kevéssé foglalkozunk, mégis megemlítenénk, hogy az Oroszország által nemrégiben nem kívánatos személyeknek nyilvánított EU politikusok listáján négy cseh, Karel Schwarzenberg (volt külügyminiszter, a TOP 09 elnöke), Marek Ženíšek (a TOP 09 alelnöke), Jaromír Štětina (Európai Parlamenti képviselő) és Štefan Füle EU bővítési biztos neve is szerepel. A politikusok kitiltása Oroszországból a Krím félsziget orosz annektálása óta zajló gazdasági – politikai harc, az EU szankcióira adott válaszlépésnek tekinthető. Schwarzenberg a hír hallatán ironikusan azt nyilatkozta, hogy végignézve a teljes névsort, egy igazán prominens közegben láthatta a nevét, amit a maga részéről megtiszteltetésnek vesz.
  • Csehországban 8 év alatt tovább romlottak a roma népesség életkörülményei. A becslések szerint 2014-ben 115 ezer, többségében cigány nemzetiségű lakott az ország 606 gettójában (társadalmilag kirekesztett helyszínén), ami 35 ezer fős növekedést mutatott. Karlovy Vary körzetében az elmúlt kilenc évben a gettók száma megháromszorozódott. A legtöbb gettó az Ústí nad Labem kerületben található, de az átlaghoz képest magasabb a számuk az ostravai, az olomouci, a karlovy vary-i és a közép-cseh kerületben. Gettó név alatt akár egy elszigetelődött kerületrészt, utcát vagy akár egyetlen épületet, épülettömböt is érthetünk.

  • A Cseh Turista Klub (KCT) által hagyományosan megrendezett, idén az 50. születésnapját ünneplő Prága-Prčice hosszú távú gyalogtúrán több mint 22 ezer ember vett részt. A szervezők a 70 km hosszú távra 16 gyalog, négy kerékpár és egy 13 kilométer hosszú kerekesszék útvonalat jelöltek ki. Természetesen a résztvevők nem a teljes távot tették meg, hanem saját maguk választhattak az egyik út közül. A végállomás azonban minden esetben Prčice volt. Az esemény történelmében nem ez volt a legnagyobb turista szám. 1981-ben 35 ezer ember vett részt a túrán, de idén sokakat tartott távol az aznap délutáni másik sport program, a Cseh-Kanada jéghoki meccs megtekintése.
Még egy pár csehes hír csak egy-egy képben, mondatban: 
Zeman cseh államelnök teljes mellszélességgel támogatja az arany bányászatáról egykor híres Zlaté Hory nemesfém lelőhelyeinek újranyitását.
 A bioenergiával és életerővel „gyógyítást” hirdető Josef Zezulka Társaságot a Cseh Köztársaság 38. hivatalos egyházának jegyezték be.
 A csehországi angolnák 90%-a a folyókra telepített vízi erőművek turbinalapátjai között fejezi be az életét, ami miatt lokális kipusztulás fenyegeti a halfajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése