Idézet és pár kép XV. - Aleksander Kaczorowski: Életjáték. Történet Bohumil Hrabalról

1997. február 3-án (pár nap híján 17 évvel ezelőtt) Bohumil Hrabal, a nagy betűs cseh ÍRÓ kizuhant a prágai Bulovka Kórház ötödik emeleti kórtermének ablakából és azonnal szörnyet halt. 

Forrás: dnes.cz
Galambetetés közben esett le – kelt azonnal szárnyra a hír - (maga a kórház kezdte el terjeszteni a történetet, talán ezzel is próbálva csökkenteni a felelősségüket), ami valljuk be őszintén még illett is (sőt talán kissé morbid módon még tetszett is) a szerzőt személyesen nem ismerő olvasók Hrabalról alkotott idealista, mesemondó öregapó képébe. A hrabali valóság az író életének végnapjaiban azonban már egészen más volt, hiszen a nyolcvanhárom éves Mester eddigre mind lelki, mind fizikai szempontból mélypontra került. Így hiába a kórház és rendőrség egybevágó véleménye a balesetet illetően, komoly a gyanú, sőt mi több sokkal valószínűbb, hogy Hrabal egyszerűen feladta életét és önszántából zuhant le a mélybe.

Písek - A legcsodásabb homok

Dél-Csehország északnyugati szegletében, a České Budějovice-ből Pilzen felé vezető 20-as számú út mentén, az Otava folyó partján fekszik Písek városa. Píseket – melynek mai helyén már a IX. században is település állott - a XIII. század első felében (első írásos említése 1243-ból maradt ránk) I. Vencel cseh király alapította. Célja ezzel a környék aranyat tartalmazó folyami homokjának, illetve az ún. Arany Út nevet viselő kereskedelmi útvonal védelmezése volt. A város neve Písek (magyarul homok) is valószínűleg innen eredeztethető. Az újonnan létrehozott település hamar fejlődésnek indult a gyakori vendégként ideutazó későbbi cseh uralkodók (II. Přemysl Ottokár, IV. Károly, IV. Vencel) támogatását élvezve.

Písek az Otava folyóról nézve (fotó: www. poznavamesvet.cz)

Šumava Nemzeti Park // Szarvas populáció // Bűncselekmények // Hamis aranyrúd // WTCF csatlakozás // Cseh Oroszlán-díj

  • A brit EFTEC nevet viselő híres környezetvédelmi szervezet a Cseh Tudományos Akadémia megbízásából elkészítette a Šumava Nemzeti Park jövőbeni fejlesztési irányaival kapcsolatos tanulmányát. A kutatók a munkájuk során megvizsgálták a különféle lehetőségeket és megállapították, hogy hosszabb távon célravezetőbb a minél több, emberi beavatkozás nélküli, „érintetlen” terület megőrzése, bővítése. Mind társadalmi, mind gazdasági szempontból hasznosabb, ha nem a rövid távú haszonnal kecsegtető, de hosszú távon már korántsem megtérülő sípálya fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt. Ehelyett jóval inkább az öko-turizmus fejlődését kell elősegíteni, ami a helyiek megélhetése szempontjából is jelentősen kedvezőbb.
    Forrás: Blesk

Csehországi sörfőzdék XV. – Kynšperk

Kynšperk nad Ohři egyike észak-nyugat Csehország kevésbé ismert városkáinak. Az Ohre (Eger) folyó mentén fekvő szépséges település (amelyet a XIII. században alapítottak) ma már nem csupán a természeti és építészeti értékeiről híres, hanem a söreiről is.

A kynšperk-i sörgyártás története, mint azt már megszokhattuk évszázadokra nyúlik vissza. 1579 volt az első kulcsfontosságú év a városka sörtörténetében. II. Rudolf császár ugyanis ebben az évben adományozta a sörfőzés jogát a településnek, azonban a helyiek nem kapkodták el a dolgot, és „csak” 1595-ben, a jog újbóli megerősítésekor kezdték el a maguk italát készíteni. 1620-ra azonban már jelentősen megnőtt a sör iránti kereslet, így a régi sörfőzde helyén egy nagyobb új épületet (malátaházzal együtt) emeltek. A fehérhegyi ütközetet követően Kynšperket, a sörgyárral együtt elkobozták addigi cseh nemesi tulajdonosától (Nostvic-i Kašpara Belvice). Az új gazda a Metternich család lett, akik egészen 1734-ig birtokolták a környéket. A XVIII. század első felében a kynšperk-i sörfőzde már évente 1300 hektoliter sört állított elő, amivel a térség egyik legjelentősebb sörfőzdéi közé verekedte be magát.

Hrabal 100 – Beharangozó

Idén ünnepeljük Bohumíl Hrabal, a hazánkban méltán legismertebb és legnépszerűbb cseh író születésének századik évfordulóját. Mi a Csehország nem csak Prága szerkesztői természetesen megpróbálunk a magunk ugyan szerény eszközeivel, de méltó módon megemlékezni a csaknem tizennégy évvel ezelőtt elhunyt Mester életéről, munkásságáról, utóéletéről.

A MESTER

Új templomok // Férfi - női sofőrök // Jan Palach // Tomáš Rosicky

  • Csehországot tartják ugyan Európa egyik legateistább államának, azonban a helyzet az elmúlt év folyamán lassan változásnak indult, és ez nem csupán a régi, műemléki jellegű templomok igényes felújításán látszik. 1989 óta közel 50 új katolikus templom épült az országban, további 10 épület pedig tervezés vagy már építés alatt áll. A templomok többségét – tegyük azért hozzá – a hagyományosan vallásosabb morvaországi részen emelték. Az olomouci egyházkerületben 19 db, az Ostrava-Opava kerületben pedig 14 templom és 9 kápolna épült, a legújabb templomot Brno-ban tervezik megépíteni. A templom építési hullám mögött a hívők számának fokozatos növekedése áll, akik egyre inkább szeretnék a lakóhelyükhöz közeli templomot látogatni.

Csehország természet-, tájvédelmi területei V. – Šumava Nemzeti Park

Sorozatunkban eddig Csehország három Nemzeti Parkját mutattuk be. A soron következő negyedik, egyben az utolsó is, de ez nem azt jelenti, hogy a legkisebb, a legkevésbé látványos-fontos területről lenne szó, sőt ennek épp az ellenkezője igaz. A dél-nyugat cseh határ vidéken elterülő Šumava Nemzeti Park ugyanis alapterület tekintetében messze kiemelkedik a többi nemzeti park közül, és egyéb vonatkozásban is felveszi velük a versenyt.

Šumava Nemzeti Park

Milyenek a csehek? - Sztereotípiák Csehországról

A mai felgyorsult világunkban, amikor nap mint nap információk tömkelegével kell megküzdenünk az agyunknak egyfajta pihentető egyszerűsítést jelentenek a sztereotípiák. Az általunk hallottak, olvasottak, látottak, tapasztaltak alapján létrehozunk egy kézzel fogható képet, amely a valóságot sokszor a végletekig eltorzított formájában ábrázolja. Ez a kép van amikor pozitív kicsengésű, vagy viccesen szórakoztató (még az alanyok számára is), máskor sajnos gyűlölettel telített. Ahogy azt Alexandre Dumas mondta: „Minden általánosítás veszélyes, még ez is.”

Sztereotípiáink vannak a szőke nőkről, a kövér emberekről, a deviáns magatartásúakról (pl. részegesek), az anyósról, a kamaszokról, a különféle etnikumba tartozókról stb. és persze a különféle országokról, az ott élő népekről.

Prágai turizmus // Oroszok Csehországban // Brit és dán turisták // Kisvakond // Vidra a Prágai Állatkertben // Mária Terézia emlékmű

  • Prága városa turisztikai szempontból igazi nagyüzemet bonyolított le 2013 utolsó és 2014 első hetében. A Prágai Információs Szolgálat tájékoztatása szerint mintegy 120 ezer turista érkezett a cseh fővárosba. A legtöbb, karácsonyt és újévet itt ünneplő vendég Oroszországból, Németországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából látogatott el ide. Egyedül az Óvárosi Városházát mintegy 30 ezer ember kereste fel ebben az időszakban. A turisták túlnyomó többsége – szerintünk botor módon - nem hagyta el Prágát.

Varázslatos Český Krumlov XV. - Kájov és a Mária zarándokhely, zarándokút

Kedvenc varázslatos kis dél-cseh településről szóló sorozatunkban – egy kis rendkívüli kivételt téve – most nem Česky Krumlovról, hanem az attól mindössze 4 km távolságra fekvő Kájov nevű városkáról szólunk. A településről, ahová a közeli idegenforgalmi központ közelsége ellenére (vagy talán éppen ezért) is csak ritkán vetődik el a Krumlovban járó turista. Mi is évekig haladtunk el a csendes kis település mellett húzódó, a Lipnói tó felé vezető főúton, de szemünket minden egyes alkalommal kizárólag a távolabbi célpontokon tartottuk. Azonban a tavalyi évben, krumlovi tartózkodásunk során éppen nem vágytunk messzebbre, ezért kerékpárra pattanva bejártuk a város környékét, így jutva el Kájovba.
Kájov - Krumlovtól csak egy sétára

Havelre emlékezve // meleg rekord // környezetvédelem a gatyákon // Újév idegenben // közlekedési balesetek // a Hotel Praha bontása

  • 2013. december 18-án, Václav Havel halálának második évfordulóján mind Csehországban, mind külföldön megemlékezéseket tartottak. Miloš Zeman, a jelenlegi elnök koszorút helyezett el Havel sírjánál a prágai Vyšehrad temetőben. Országszerte ugyancsak további rendezvények kerültek megrendezésre. Amíg Havel alakja külföldön egyértelműen pozitív, addig a hazáján belüli megítélése igencsak kettős. A társadalom jelentős része nem érezte magáénak és nem fogadta el Havel elképzelésit, ideáit, részben őt okolja az elmúlt húsz év hibáiért, és kevéssé értékeli az egykori államelnök történelmi szerepét, érdemét a független Csehország sorsának alakulásában.