Cseh kisüzemi sörfőzdék 6. – Kelet-Csehországi (Pardubicei) kerület

Sorozatunk következő részében egy újabb csehországi kerület, elsősorban az 1874 óta megrendezésre kerülő lovas akadályversenyéről híres-hírhedt Pardubice városa és térsége kisüzemi sörfőzdéinek világába vezetjük be olvasóinkat. A kerület - összehasonlításban a többi csehországi „rokonaival” – sörfőzdével aránylag kevésbé megáldott, hiszen itt „csak” 11 db sörkészítő műhely üzemel. Közülük három nevezhető nagyobb sörgyárnak, az 1871-ben alapított pardubicei Pernštejn, az 1913 óta üzemelő hlinskoi Rychtář, és az eredetileg 1517-ben beindított Poličkai Városi Sörfőzde.

Medlešice
De rajtuk kívül további 8 kisebb sörfőzde okoz határtalan örömet a jó sörök híveinek. Lássuk, melyek is ezek. Pradubicétől délre fekszik Chrudim városa, melynek Medlešice nevet viselő településrészén állít elő finomságokat a helyi sörfőző műhely. A szortiment letisztult, egyszerű, semmi fakszni. Világos-vágott-barna, 12-es Plató fokkal, szűretlen, pasztőrözetlen, 17-től 19 koronáig, mi is kellene más?

Kutílkova
A kerület délnyugati szegletében található következő delikvensünk, a kissé nehezen kiejthető nevű Žlebské Chvalovice településen működő Kutílkova szesz- és sörfőzde. A 2010-ben indított vállalkozás hamar jó útra talált, különösen a 13-as félbarna sörével nyerte el a közönség és a sörverseny ítészek tetszését. De emellett 12-es világos, 13-as barna, mézeskalács ízesítésű erős 16-os, sőt még pale ale is szerepel a választékában.

Mordýř
Pardubice közelében a várostól keletre található Dolní Ředice városa, ahol 2013 óta a Mordýř sörfőzde széles repertoárral boldogítja a helybélieket. A klasszikus 11-es világos és félbarna láger sörön kívül itt különféle IPA-kat, füstölt malátából készített erős barnát, sőt még ízletes búzasört is kortyolgathatunk.

Veselka
A kerület nyugati fele után utazzunk a keleti részbe, ahol Litomyšl városa már nem csak az UNESCO Világörökség listáján szereplő csodás kastélyával, templomaival, főterével büszkélkedhet, hanem saját sörével is, amelyet a tavalyi év óta a Veselka étteremben főznek. Itt is mindössze egy cél lebegett a sörfőző mester szeme előtt, egy letisztult, hagyományos, csehes, jó sört főzni. És ez sikerült is neki, hiszen mind a világos, mind a félbarna 11-es igencsak remek, kellemes kísérője az étteremben elfogyasztott kiváló étkeknek.

Na Kopečku
Svitavy városáról, mint Oscar Schindler szülőhelyéről egy pár héttel ezelőtt már szóltunk, de most is feltétlenül meg kell említenünk, hiszen 2011 óta a Na Kopečku nevű étterem-főzdében Jiří Karlík serfőző mester sorra készíti a finomabbnál finomabb söröket.

Faltus
Egy kissé északabbra Česká Třebová városa ad helyet a Faltus sörfőzdének, amely igen komoly választékkal rendelkezik. Mindennek az alapját a Kohout (kakas) nevet viselő jó kis alap 10-es világos sör képezi, de mellette ott állnak az egyre erősebb 11-es, 12-es és 13-as világos, és 14-es barna testvérei is. A választék azonban itt korántsem merült ki, hiszen 5,3%-os alkoholtartalmú félbarna, Miroslav nevet viselő 17-es IPA, 11-es félbarna vörös ale (Milota), 11-es búza, 5,9%-os barna stout, sőt még egy gyömbér sör is vár az ínyenc vendégekre. Aki pedig még valamilyen érthetetlen okból kifolyólag még mindig zúgolódna, az megvigasztalhatja magát egy jó korsó Andreával, azaz egy 18-as Plató fokkal büszkélkedő világos sörcsodával.

Žamberk
A minipivovarok sorát Žamberk városának sörfőzdéje zárja, amely számunkra és honfitársaink számára külön meglepetéssel bír, ugyanis az 1994-ben alapított sörfőzdében (Kanec) a közel múltban tulajdonos váltásra került sor. Az új tulajdonosok pedig magyarok, pontosabban a Győr-Moson-Sopron megye Lébény településén régebben kisüzemi sörfőzdét üzemeltető vállalkozók, akik a magyarországi üzem felszámolását követően a berendezéseiket most Csehországba telepítették át. Sajnos további információnk még nincsenek erről az izgalmas kísérletről, de megígérjük, hogy nyomozunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése