Cseh kisüzemi sörfőzdék 4. – Karlovy Vary-i kerület

A cseh kisüzemi sörfőzdéket bemutató sorozatunkban ezúttal Karlovy Vary térségébe látogatunk el. Ez Csehország egyetlen olyan kerülete, ahol nem találhatunk nagyobb, 10 ezer hektoliter sör felett termelő sörgyárat, ugyanakkor a ma már itt üzemelő hét kisebb sörfőzde mindinkább elengedhetetlenül fontos szerepet tölt be a helyi igények kielégítésében. A Kynšperk nad Ohří városában működő kiváló sörfőzdéről, az ott szerzett tapasztalatokról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk (lásd ITT), így most nem foglalkoznánk vele részletesebben. Amit összességben megjegyezhetünk vele kapcsolatban, hogy egyike az általunk ismert legkiválóbb kis sör készítő műhelyeknek.



Ugyancsak Karlovy Varytól keletre található Sokolov városa, annak is a Lomnice városrésze, ahol a térség talán legismertebb sörgyártó helye működik. Ez pedig nem más mint a 2006-ban alapított Permon sörfőzde, amelyben a sörmesterek a hagyományos cseh sörök (9-féle) mellett, szinten felsorolhatatlan mennyiségű speciális sört is előállítanak. Ha szeretnénk egy helyen megismerkedni a cseh lágerek színes választékán túl az IPA, EPA, APA, Porter, Stout, kenderes és egyéb ízesített sörféleségekkel akkor irány a Permon.


Még közelebb merészkedvén Karlovy Vary felé a külön cikkünkben már bemutatott Loket vára közvetlen szomszédságában beugorhatunk a helyi Szent Flórián Családi Sörfőzdébe, ami valójában a Hotel Loket egyik „melléküzemága”. Itt a választék nem túlságosan széles, de annál kiválóbb. A 11-es világos és barna mellett, időnként speciális 13-as félbarna is kortyolható.
Szent Flórián oltsa a szomjadat



Karlovy Varyból, a térség fővárosából jó ideig, pontosan 13 évig hiányoltuk a helyi sörfőzde jelenlétét, de 2012 óta a felújított Becher Házban (BecherPlatz) újból megnyílt a IV. Károly király nevét viselő Sörfőzde, így már nem kell tovább szégyenkeznie a sörisszák előtt. Az itt főzött sör nem olcsó (legalábbis a cseh sörszínvonalhoz képest), de igen remek. A drágaságnak többek között talán az is az oka, hogy Karlovy Varyban járva időnként úgy érezheti magát az ember, hogy épp megszállták az oroszok. De térjünk vissza a remek sörre. A IV. Károly királyban 11-es világos, 12-es félbarna, 13-as barna mellett 12-es búzát és 15-ös spéci sört „falatozhatunk”. A sörök természetesen szűretlenek és pasztőrözetlenek, ahogy az egy kis sörfőzdénél illik.
IV. Károly király sörfőzdéje
Karlovy Varytól mintegy 10 kilométerre északra, Hroznětín-Velký Rybníkben található egy éves szinten 4-500 hektolitert sört főző kis minipivovar, a Velkorybnický Hastrman. A szorgos és felettébb sörfőző család egy „névadó” nagy halastó szomszédságában készíti a hagyományos és a különleges sörökből álló szortimentet. 11-es, 12-es világos ležák, 13-as félbarna, 12-es barna mellett időnként mézes, bécsi, Pale Ale és más serfinomságokat is főznek – összesen eddig vagy 40 félét (!) - , ha egyszerre nem is nagy mennyiségben.
Hastrman

Egy jó korsó a halastó kincséből
Alig pár kilométerre innen nyílt meg a kerület legújabb kisüzemi sörfőzdéje a děpoltovicei Európai Természetes Sörfürdő Központ, ahol nem cseh jellegű seritalt, hanem német eljárással készült Karlovarské pivo-t, mondhatni bier-t állítanak elő. Nevéhez híven ez az egyetlen olyan cseh hely, ahol a választékban szereplő 14-es szűretlen barna sört nem csak belülről, hanem fürdő formájában kívülről is élvezhetünk. Hogy minek is? Nos, erről inkább a szakavatott kozmetikusok nyilatkozzanak. Mi a magunk részéről kissé sajnáljuk a sör eme célú hasznosítását. Inkább a hagyományos módon kóstoljuk meg az említett barnát és persze a szőke társát is.
Sűrűn habzó Prokop
Végül, de korántsem utolsósorban szóljunk a kerület egy csodálatos épületében, Chyše kastélyának gazdasági épületében működő sörfőzdéről. A helyi Zámecký pivovar 2006-ban kezdte meg áldásos tevékenységét, és azóta főzik itt a Prokop névre hallgató, számos sörversenyen kiemelkedő helyezést elérő söreiket. Az alap kínálatukban 11-es világos, 12-es félbarna, és ugyancsak 12-es barna szerepel. Mi más is kellene ezeken kívül? Szerintünk semmi.



Végezetül sajnálattal megemlítenénk, hogy a Sörmentén sorozat Csehországgal kapcsolatos könyvében szereplő chebi és velichovi főzdék a híreink szerint már nem működnek, ne is keressék őket. Béke poraikra, de bízunk a feltámadásukban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése