Varázslatos Český Krumlov XX. - Krumlovi újdonságok (2014.)

Kellemes szép nyárvégét kívánunk kedves olvasóinknak. Ezennel, pár hetes szünet után ismét visszatért a Csehország, nem csak Prága legénysége. Folytatjuk továbbra is lelkes, remélhetően mások számára is hasznos és érdekes ismeretterjesztő ténykedésünket. Ahogyan azt a netmagazinunk rendszeres követői már jól ismerik, a nyári szünetet követő első cikkünkben Český Krumlov városának újdonságairól, a nagyobb változásokról számolunk be olvasóinknak, persze a magunk szubjektív tapasztalatai alapján. Ez idén sincs másként, így lássunk is hozzá.
Az egyik klasszikus krumlovi fotó, ezúttal 2014-ből
Český Krumlov évről évre más és más, folyton változó arcát mutatja. Minden évben megújul egy-egy régi épület, csak hogy még szebb arcát mutassa, változik a bolt választék, újabb vendéglátóhelyek jelennek meg és még sorolhatnánk. Mindezek a kisebb változások az egyszeri turista számára természetesen nem tűnnek fel, de a hozzánk hasonló vissza-visszatérő látogatók számára újdonságokat jelentenek.

A varázslatos Český Krumlov sorozatunkban már írtunk Anton Michael von Ebbersbach, az egykori alkimista házáról amely a Széles (Široká) utca 77. szám alatt található. Idén örömmel láttuk, hogy az enyhén szólva is lepusztuló félben lévő épületet elkezdték felújítani. A felállványozás látványa és a szorgos munkára utaló zajok alapján reménykedhetünk, hogy jövőre ez a kis gyöngyszem is újból pompázni fog. 

Ugyancsak gőzerővel zajlanak a sörgyár melletti minorita kolostor felújítási munkálatai. A hírek szerint 2015 végén adják át a terepet a turistáknak. 
 
Felújítás miatt zárva
Örömteli látványt nyújtott a legutolsó árvíz által megrongált Polečnice-patak és a vár közötti parkos (almafás) terület gondosan felújított látványa. Egy újabb olyan hangulatos, rendezett zöldfelületet varázsoltak ide, ahol a macskaköveken való baktatásban elfáradt vendégek megpihenhetnek. 
Hangulatos pihenő park a vár északi oldalában
Ráadásul itt nyílt meg Krumlov egyik legújabb és igen hangulatos vendéglátóhelye a Hostinec DEPO is. Érdemes felkeresni! Ha már egyszer eszem-iszom helyekről van szó, akkor beszámolhatunk egy új motoros kocsma megnyílásáról (amelynek őszintén szólva nem jósolunk túlzottan hosszú életet), és számos más kisebb változásokról is. Ezek többnyire nem is a helyet, hanem a sörválasztékot jelentő módosulások. A Pilsner Urquell – Kozel – Gambrinus multi sör trió láthatólag még mindig felülmúlja az örvendetesen szép számban fellelhető helyi Eggenberget, de emellett bővült az egyéb kortyolgatható sörök választéka is. Idén megjelent Krumlovban a strakonicei DUDÁK sör, mindjárt két, frekventált helyen, és ha nem is a közvetlen óvárosba, de a közvetlen szomszédságába már „beférkőzött” a kisüzemi Glokner is.


Irány a DEPO

Szó mi szó, Csehországban, így Český Krumlovban továbbra sem lehet éhen vagy szomjan halni. Azonban vigyázat, nem minden sörforrás megbízható. Sok-sok év után idén sikerült belefutnunk egy olyan vendéglátóhelybe, ahol a meglepően mézes-mázos fogadtatás mellett még véletlenül sem közölték volna előzetesen a sör árát. Gyanút fogván egy sörnél meg is álltunk de még így is kissé sokkolóan ért a Csehországban több mint szokatlanul pofátlannak számító 40 korona / 4 deciliteres ár. Švamberský dům ennek a fene korrekt helynek a neve, amit a szép design ellenére is jobb ha messzire elkerülünk! Inkább legyen mogorva a vendéglős, csak a sör legyen kellően hűvös és az ára legyen csehes.

Felújított gyaloghíd a Moldva felett
Jó hír azonban, hogy a tavalyi év lesújtó tapasztalataival ellentétben sokat javult a Sörgyári Étterem, és kivált a Formanka minősége! Az árak is ismét kicsit emberbarátibbak, a fellelhető sörválaszték messze kielégíti az igényeket, és az ételek minőségben is magukhoz tértek. Egy kis kacsacomb knédlivel-káposztával, szűretlen 12-es sör mellett ismét az élet királyává varázsolja az emberfiát-lányát.

De a gasztronómiáról evezzünk át más vizekre. Idén átadásra került az Eggenberg Sörgyár melletti gyaloghíd a Moldva felett, amely jelentősen lerövidíti a városi buszpályaudvar felől besétáló szomjas turisták útját. További újdonság a vár új múzeuma, amely a már eddig is meglévő, de különösebben nem látogatott Lapidáriumot dobja fel. Az itt látható gyűjtemény megtekintése a gyenge idegzetűeknek nem éppen javallott, hiszen a főként középkori kínzó eszközök sokaságát mutatja be a látogatóknak. A kiállításon közelről vizsgálgathatjuk a híres vasszüzet, az ógörög bronzbikát, a különféle csonkoló, megszégyenítő, vallató eszközöket. Erről a múzeumról, amely nem keverendő össze a krumlovi főtéren található, viaszbábos Kínvallatási Múzeummal majd egy kis önálló cikkben is szólunk. Mindenesetre már csak a vár pince jellegű termeinek a megtekintéséért is érdemes felkeresnünk.

A Regionális Múzeumban szeptember 28-ig Zdeněk Burian életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítást láthatjuk. Ha véletlenül nem tudjuk, hogy ki is volt Burian, elég csak levennünk a polcról bármelyik régebbi ősemberes, vagy dinoszauruszos könyvünket (pl. Ádám nyomában, Élet az ember előtt, Az ősidő állatai) és már rá is jövünk a megoldásra.

No ennyit az újdonságokról, és mi a magunk részéről még mindig melegen ajánljuk ennek a dél-cseh gyöngyszemnek a sűrű felkeresését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése