Švejk szobra // cseh félelmek // népszerű a Prágai Állatkert // jegesvödör kihívás // bizánci templom Vyšehradon // 21. Dudásfesztivál // Hidegrekord

  • Az elmúlt szombaton a dél-csehországi Putim városában felavatták a Cseh Köztársaság első Švejk szobrát. Szinte meglepő, hogy csak most az I. világháború kezdetének századik évfordulójára készült el a Jaroslav Hašek 1923-ban írt művének főhőséről az első hazai köztéri alkotás. Meglepő, hiszen Švejk nem pusztán egy fiktív irodalmi hős, hanem sokan szinte a cseh nép szellemiségének, lelkületének valamiféle megtestesítőjeként tekintenek rá. És hogy miért éppen Putimban állították fel a derék katona emlékművét? A megfejtéshez érdemes (újból) beleolvasni a remekműbe, vagy megtekinteni a regényből 1957-ben forgatott filmet. Ez utóbbinál azt azért eláruljuk, hogy a film egyes jeleneteit is itt forgatták.
    Švejk, a szobor és a mai hasonmása (forrás: IDNES)
  • A Median közvélemény kutatása szerint a csehek csaknem fele, pontosabban a megkérdezettek 46%-a fél az ukrán válság, polgárháború kapcsán egy esetleges világméretű konfliktus kialakulásától. A megkérdezettek mintegy harmada úgy véli, hogy a kormánynak újra be kellene vezetnie a kötelező katonai szolgálatot.
  • A TripAdvisor felmérése szerint a Prágai Állatkert a népszerűség terén a második helyet foglalja el Európában és a hetediket az egész világon. Miroslav Bobek az állatkert igazgatója ugyan szerényen azt nyilatkozta, hogy az állatkertek átfogó összehasonlítása nem lehetséges, de tény, hogy a cseh főváros állatkertje ebben az évben újból rekord számban fogadja a látogatókat. Az intézményben folyamatos fejlesztés történik, és az állatállomány minden évben számos ritka, különleges állatfaj egyedeivel gazdagodik. A legutoljára beköltözött lakó egy Ankhor névre keresztelt hím indiai elefánt volt, amely a berlini állatkertből érkezett.
    Miniszter elázva
  • Az év egyik „őrülete” a jegesvödör kihívás, amelynek keretében a résztvevők egy vödörnyi jeges vizet borítanak a fejükre, majd kihívnak három másik embert, akiknek egy napjuk van arra, hogy megtegyék ugyanezt. Az eredetileg egy neurológiai betegségre való figyelemfelhívást szolgáló akció már elérte az egész világot, és a kihívottak jellemzően a saját országuk egy-egy egészségvédelmi alapítványának adakoznak. És persze ők is kihívnak másokat. Természetesen Csehországot is elérte ez a céljaiban nemes kihívás, és a cseh futball válogatott edzője Pavel Vrba el is fogadta azt. Miután végrehajtotta a csöppet felfrissítő öneláztatást a kihívottja az egészségügyi miniszter, Marcel Chladek lett, aki ezt láthatólag felkészülten és „örömmel” teljesítette, majd megnevezte három kiválasztottját Petr Čech-et a fociválogatott és a Chelsea kapusát, Jaroslav Sypal színészt és Jiří Kejvalt a cseh olimpiai bizottság elnökét. De nem folytatjuk tovább a jegesvödör útjának ismertetését, mert a végén még minket is elér.
    A legrégebbi templom alapjai Vyšehradon
  • A prágai Vyšehrad területén a régészek egy feltehetőleg bizánci birodalom kori templom alapjaira bukkantak. A templom a maga idején egyike lehetett a legnagyobb ilyen jellegű építménynek Közép-Európában. A kutatók mindez idáig úgy vélték, hogy Vyšehrad legrégebbi épülete a mai megcsodálható XI. századi Szent Martin Rotunda volt.
    Dudások lendületben
  • Strakonicében, a DUDÁK sörgyár városában magyar részvétel mellett lezajlott a 21. Nemzetközi Dudásfesztivál. A látogatók ezreit vonzó több napos eseményen idén 17 országból, közel 1200 dudás érkezett, akik mind a városka utcáin, mind a vár udvarában gondoskodtak a remek, és felettébb hangos hangulatról.
  • Az augusztusi időjárás nem csak Magyarországon nem sikerült teljesen nyáriasra. A múlt héten vasárnap hajnalra a Šumava hegységbeli Horská Kvilda településen a hőmérő higanyszála sikertelenül próbálta elérni a nulla fokot, sőt 4,2 Celsius fokkal alatta is maradt, megdöntve az eddigi napi minimum rekordot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése