Alkoholmentes cseh alsóház – egy korszak vége

Az elmúlt hét folyamán vége szakadt egy sok évtizedes hagyománynak a Cseh Köztársaság Parlamentjének Alsóházában. Az egyik új kormányerő, a centrista ANO (Igen) nevet viselő párt kezdeményezésére az alsóházi elnök megtiltotta, hogy a képviselők alkoholt vásárolhassanak a parlamenti büfékben a plenáris ülések idején. Az ANO a választások során célul tűzte ki a politikai kultúra megváltoztatását, és ez a tilalom az egyik első ilyen jellegű lépésük volt.

Alkohol - STOP!

Ez a fajta „alkoholtilalom” igazán kemény lépés egy olyan országban, ahol az egy főre jutó sörfogyasztás a legmagasabb a világon, ahol a parlamenti büfében eddig mindössze 0,6 euróba került a sör, ahol a tárgyalások, társalgások meghatározó oldószere volt a finom pivo. A parlamentben is eddig teljesen természetesnek számított, hogy a hosszúra nyúlt ülések során, illetve azok szünetében ledöntögettek a képviselők egy-két-ki tudja mennyi üveg vagy korsó seritalt, vagy pár tuzemákot.


Jan Hamáček
Az új tiltás azonban véget vetett ennek a hagyománynak, jóllehet a képviselők könnyen kijátszhatják a szabályokat egy kis otthonról hozott itókával vagy ki-ki osonva a parlament környéki sörözőkbe, éttermekbe. Egy pár éve az egyik képviselőnek vissza sem sikerült érnie egy kulcsfontosságú szavazásra a vendéglátó és vendégmarasztaló helyről.

Pivo, není
A tilalommal kapcsolatban Jan Hamáček szociáldemokrata házelnök azt hangsúlyozta, hogy így már nem élveznek a képviselők különleges kedvezményt a mezei munkavállalókkal szemben. De nem mindenki volt ennyire megértően támogató a kérdésben. Miroslav Kalousek, volt pénzügyminiszter elkeseredettségében azt hangoztatta, hogy az új szabály egyenesen megtiltja a képviselők alkoholfogyasztását a nap 24 órájában, hiszen egy képviselő éjjel-nappal végzi a munkáját.


Miroslav Kalousek, a képen szigorúan alkoholmentes sörrel
Mi a magunk részéről bízunk a cseh alsóházi urak megtartóztatásában, remélve, hogy az alkoholmegvonás nem okoz számukra komoly egészségkárosodást! :) Amúgy a cseh parlament felsőháza nem tervez hasonló lépéseket, talán mert ott mértéktartóbbak a képviselők?



(Forrás: Reuters)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése