Új templomok // Férfi - női sofőrök // Jan Palach // Tomáš Rosicky

  • Csehországot tartják ugyan Európa egyik legateistább államának, azonban a helyzet az elmúlt év folyamán lassan változásnak indult, és ez nem csupán a régi, műemléki jellegű templomok igényes felújításán látszik. 1989 óta közel 50 új katolikus templom épült az országban, további 10 épület pedig tervezés vagy már építés alatt áll. A templomok többségét – tegyük azért hozzá – a hagyományosan vallásosabb morvaországi részen emelték. Az olomouci egyházkerületben 19 db, az Ostrava-Opava kerületben pedig 14 templom és 9 kápolna épült, a legújabb templomot Brno-ban tervezik megépíteni. A templom építési hullám mögött a hívők számának fokozatos növekedése áll, akik egyre inkább szeretnék a lakóhelyükhöz közeli templomot látogatni.
  • Nyugodt tempóban halad az autós a városban, amikor indexelés nélkül elévág egy nő. A sofőrnek minden tudására szüksége van, hogy elkerülje az ütközést. A következő lámpánál megszólítja a nőt: Hölgyem, nem tud indexelni? A válasz: Indexelni tudok, csak vezetni nem.” Nos a sztereotip, enyhén hím soviniszta viccelődésre markáns ellenválaszt adott Csehországban a Cseh Szállításügyi Minisztérium közúti közlekedéssel foglalkozó bizottsága. A napokban megjelentetett statisztikájuk szerint 1993 és 2012 között a Csehországban bekövetkezett közlekedési balesetek 82,7 %-át okozták férfi sofőrök. A balesetek során 2012-ben 523 férfi és 158 nő vesztette az életét. A férfiak többnyire a kocsikban, míg a nők gyalogosként haltak meg. A nők ugyan jóval kevesebb balesetet okoznak, de vigyázzunk velük és rájuk a kereszteződésekben, mert ott igen gyakran vannak problémáik. A férfiaknál a macsós gyorshajtás, majd ennek köszönhetően a kanyar kiegyenesítése, illetve az előzés közbeni rossz manőverezés a „legdivatosabb” balesetet okozó módozat.

  • 2014. január 16-án ünnepelték Prágában és Csehország szerte Jan Palach heroikus önégetésének 45. évfordulóját. A Károly Egyetemen megtartott ünnepség zárásaként levetítették Agnieszka Holland neves lengyel filmrendező tavaly bemutatott Olthatatlan című filmét. Akit részletesebben érdekel a téma annak ajánljuk Palachról és követőiről szól múlt évi cikkünket ITT! 

  • Ugyancsak a néhai hős, Jan Palach-al kapcsolatos hír, hogy közel 66 millió Ft értékű cseh koronát szán a cseh kormány Palach, Mĕlnik városához közel fekvő falujában álló egykori családi otthonának helyreállítására.
  • Végezetül a balszerencsés cseh sport hír. Tomáš Rosický, a cseh futball válogatott kapitánya a klubja, az angol Arsenal meccsén orrát törte. Az idén krisztusi korba érő játékos várhatóan három-négy hétig nem, illetve csak védő maszkban állhat a csapata rendelkezésére. Amúgy az Arsenal vezetői olyannyira elégedettek a cseh focista játékával, hogy az edzője Arsene Wenger már a szerződés hosszabbítás lehetőségéről nyilatkozott vele kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése