Posázaví, ahol Önre a kaland és a nyugalom vár!

Az alábbi cikket, nem kis örömünkre a Posázavi mikrotérség turisztikai menedzsere, Ing. Martina Kubinová küldte el a számunkra. A szöveg szerzője: Andrea Marešová. 

Nem tudja hova utazzon a családdal vagy a barátaival szabadságra? Szereti a történelmet, a gyalogos és kerékpáros túrákat, a csónak kirándulásokat, az adrenalin növelő élményeket, vagy éppen a lovaglást? Akkor jöjjön a Posázaví térségbe!

Konopiště kastélya (forrás: Archive Posázaví)

A Prágától csupán pár kilométerre fekvő térségünkben gyönyörű természeti értékeket, történelmi emlékek sokaságát és aktív pihenési lehetőségeket talál. A térségnek a Sázava adta a nevét, a folyó, amely gyengéd, romantikus de egyben vad és veszélyes is. A folyón haladva festői vidékeket, egykor neves, de ma kissé elfeledett történelmi helyeket, gyönyörű lovastanyákat és szabadtéri központokat találhat. Elég csak beülnie a hajóba és már várja is Önt a sok-sok kaland.

Új élményeket keres, és most ülne először hajóba? Akkor javasoljuk, hogy Kácovban kezdje el az útját, és onnan csónakázzon Český Šternberk-be. A 12 kilométeres út alig néhány óra alatt megtehető, és ez alatt csupán három kellemesen járható gáton kell áthaladnia. A tapasztaltabb csónakosnak javasoljuk a Týnec nad Sázavou-ból Pikovice-be vezető 16 km hosszú utat. Ez a Sazavá legszebb és egyben legnépszerűbb folyószakasza. A folyót itt hatalmas kősziklák szegélyezik, és számos nagyobb zúgó is várja az adrenalin vadászokat.

Kajakozás a Sázava folyón (forrás: Archive Posázaví)

Nem elég Önnek egy nap a Sázava folyón, és szeretne a területen 1 vagy 2 hétig maradni? Ez a Sázava folyónál nem probléma. Várja Önt a Kácovból Sázavaba vezető két napos vízi út. A Zruč nad Sázavouból Čerčanyba vezető túránk pedig négy vagy akár öt napig is kitart. Ha pedig Stvořidlaból Pikovice-be csónakázik, az bizony már egy jó hetes programot jelent. Az út 130 km hosszú, és ennek megtétele során nem kevesebb mint 35 gáton kell áthaladni. A vízi túrához ugyanakkor elég csak egy kevés öltözet és néhány személyes holmi. A teljes csónak felszerelést itt helyben lehet kölcsönözni, a Sázava folyó mellett pedig számos kiváló szálláshely és vendéglátóhely várja a turistákat. Érdemes kipróbálni a Bisport vállalat szolgáltatását, hiszen ennél a cégnél még akkor sem veszti el a pénzét, ha valami váratlan ok miatt törölnie kell az előre megrendelt túrát.

A Sázava völgye (Forrás: Szerkesztők)
Induljon el új elmények és kaland után a Sázava folyó környékére, ahol Zruč nad Sázavou-ban egy csodás kastély várja. Ha pedig nem köti le Önt eléggé a kastély nézés, akkor megtekintheti a helyi baba és medve múzeumot, gyermekeivel végigjárhatja a Milota Kolowrata lovagról elnevezett kalandos és szórakoztató tanösvényt, vagy akár játszhat az egyedi üveggyöngy pályán.

Český Šternberk (forrás: M.Křížová)
A Sázava folyó felett magasodó Český Šternberk gótikus várából csodálatos panoráma várja. Sétáljon egyet a környékén és még az is lehet, hogy összefut a vár urával, tulajdonosával Zdeněk Sternberggel. Kihagyhatatlan programot jelent Sázava városa híres kolostorának megtekintése. Itt élt egykoron az alapítója, az egyik legnevesebb cseh remete és védőszent, nevezetesen Szent Prokop. Látogassa meg tavasszal a Vosovkát, ahol a monda szerint a remete Oldřich (Ulrik) herceggel összetalálkozott, és csodálatos módon borrá változtatta a vizet. Látogassa meg Čertova Brázdát, ahol egy másik legenda szerint Szent Prokop befogta az ekevas mögé az ördögöt és felszántatta vele a folyóparti földeket.

Zbořený Kostelec Castle  (forrás: Archive Posázaví)
Álljon meg a Jawa motorgyártásáról híres Týnec nad Százavou városában is. Keresse fel a helyi román stílusban épült kőrotundát és hasáb alakú tornyot ahol nyaranta denevérek tanyáznak. Egy szép várrom várja Önt a közeli Zbořený Kostelec városában, de további rejtelmes romok találhatók a Sázava folyó mellett, például Stará Dubá-ban vagy Zlenice-ben is. Jílové u Prahy-ban az egykori királyi arany bánya városban számos egykori bánya aknát tekinthet meg. Nem messze innen, Žampach városában pedig Csehország legmagasabb kőből épített vasúti hídját nézheti meg.



Reméljük, hogy ez a kis ízelítő felkeltette az érdeklődését, és hamarosan felkeresi vidékünket. A Posázaví térség még számos további látványossággal, programlehetőséggel várja, amiről meggyőződhet a honlapunkon: www.posazavi.com.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése