Menzel életműdíja // Áradások pusztítása // A legjobb szálloda // Lakosok száma // Karácsonyi ajándékozás // Adózás // Lobkowicz-csoport a tőzsdén

  • Jiří Menzel életműdíjat kapott a varsói Grand OFF Független Rövidfilm Fesztiválon. A nálunk is igen népszerű Oscar-díjas rendező a lengyelek körében is nagy elismertségnek örvend. A leghíresebb filmjei közül a Szigorúan ellenőrzött vonatok című műalkotást, amely Bohumil Hrabal regényéből készült, a közel jövőben digitálisan felújítják, és 2014-ben, a híres cseh író születésének századik évfordulóján újból bemutatják a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon.

  • A júniusi csehországi áradások összesen 1200 települést, az ország 14 térségét érintették – áll a kormány napokban közreadott jelentésében. Az idei árvíz a katasztrofális 2002-es vészhez képest kevésbé volt pusztító, a 15,3 milliárd koronás kár a korábbinak „csupán” az egynegyede volt. A legnagyobb pusztítást az egykori munkatáboráról hírhedt Terezín városa szenvedte el. Itt a kár mértéke elérte a 920 millió koronát. Az árvíz Csehországban 15 ember életét követelte, és a tűzoltók 26 ezer embert menekítettek ki.
  • A hotel.info nemzetközi szálláshelyfoglaló portál felhasználói beválasztották a prágai Hotel General-t Európa 10 legjobb szállodája közé. Sajnos magyar hotel nem szerepel a legjobbak között. A Hotel General mellett Csehország legszínvonalasabb szállói között szerepel a prágai Miss Sophie's, a Castle Residence, a Hotel Josef, az Austria Suites, a Down Town Suites és a Park Holiday, valamint a brno-i Comsa, a Zlatý Lev Žatec és a Hotel Prosper Čeladná-ban.


  • 2013 januárja és novembere között összesen 2300 fővel csökkent a lakosságszám Csehországban. Jóval több ember hunyt el (81.600) mint született (80.700), és többen hagyták el az országot mint ahányan érkeztek. Az országba elsősorban Szlovákiából és Németországból érkeztek, ugyanakkor jelentős számú ukrán távozott Csehországból.
  • A csehek kétötöde, pontosabban 39%-a veszi a családnak szánt karácsonyi ajándékokat kiárusításon, leértékelésen. Jellemzően nem árulják el a megajándékozottnak az árucikk beszerzési forrását, mert nem szeretnék ha azt gondolnák, hogy rajtuk spóroltak. A megkérdezettek mindössze 2%-a nyilatkozott úgy, hogy sohasem vesznek diszkont cikket.

  • A cseh lakosság kétharmada véli úgy, hogy a nagyobb jövedelműeknek több adót kellene fizetni. 100 emberből csak 24 véli úgy, hogy az egykulcsos jövedelemadó a kedvező. Ugyanakkor közel 4%-al nőtt azok aránya, akik a mindenki fizessen ugyanolyan mértékben elvet támogatják.
  • A hét csehországi regionális sörgyárat tömörítő Lobkowicz-csoport tőzsdére viszi a részvényeit. A csoport az ország ötödik legnagyobb sörgyártó vállalata. A gyárai jelenleg összesen több mint 70-féle sört állítanak elő. A Lobkowicz lesz az első cseh italgyártó, aki a prágai tőzsdére vonul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése