Arany kismalac várás és karácsonyi csehes étel ajánlataink

Csehországban a Karácsonnyal kapcsolatban igen sok népi hagyomány maradt fenn, ugyanis ilyenkor van itt az ideje mindenféle jóslásnak és varázslásnak, amely az egészséggel, a szerelemmel, a bőséggel és a jó szerencsével kapcsolatos. 

Az egyik legkedvesebb ilyen hagyomány az Arany kismalac (Zlaté prasátko) várása. A legenda azt tartja, hogy ha a Szent este napján, azaz december 24-én valaki képes egész nap megtartani a böjtöt, azaz nem csábul el a készülő fogások és sütemények finom illatától és látványától, akkor az esthajnal csillag megjelenésekor megláthatja a szoba falán vagy mennyezetén az Arany kismalacot. Aki meglátja, annak a jutalma nagy boldogság lesz.



A hagyomány eredete sajnos nem nagyon ismeretes, a szimbólum még a kereszténység előtti időkből származik, és sajnos azt sem tudni, hogy létezik-e Csehországban olyan személy, akinek valaha is megjelent már az Arany kismalac. Ennek ellenére a hagyomány él, és virul. Olyan szinten a kultúra része, hogy még a nagyobb cégek karácsonyra készített termékeiben és az ajándékozásban is megelevenedik.

A karácsonyi ünnepi asztal 

December 24-én a cseh családok asztalán a halételeké a főszerep, ezen a napon ugyanis a keresztény hagyományoknak megfelelően nem fogyasztanak húst. Tavaly karácsonykor írt cikkünkben részletesen beszámoltunk a Szent estén fogyasztott menüről, amely Hallevesből (Vánoční rybí polévka), az árpagyöngyből és gombából készült, sütőben átsütött Kuba nevű előételből (Vánoční kuba), az elmaradhatatlan Rántott pontyból áll (Smažený kapr), amihez Krumpli salátát (Bramborový salat) fogyasztanak. A ráadás mindezekre a finomságokra a Vánočka, azaz a Karácsonyi fonott kalács. Ezeknek a finomságoknak a leírása korábbi cikkünkben olvasható. Itt olvassa! 

Gasztronómiai cikkeinkben, mint azt már megszokhatták, mindig közre adunk néhány olyan receptet, amelyet otthon is bárki elkészíthet, és így valami csehes finomsággal színesítheti az otthoni ünnepi asztalt. A karácsonyi ebédhez az alábbi finomságokat választottuk Önöknek. 

Karácsonyi ponty leves / Vánoční polévka z kapra 

Hozzávalók 4 főre:
  • 2 kisebb megtisztított ponty (fej, farok, törzs, ikra, haltej)
  • 20 dkg gyökérzöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller)
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • csipet szerecsendió vagy gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, petrezselyem
  • pirított zsemle vagy kifli kockák
Elkészítés: A halakat feldaraboljuk, és hideg vízben feltesszük főni. A forrástól számítva 20 percig főzzük. Közben a gyökérzöldségeket megtisztítjuk, és apróra lereszeljük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk és a liszt hozzáadásával rántást készítünk, amelyet hideg vízzel felöntünk és csomómentesre keverünk. A következő lépésben a halhúst lefejtjük a csontokról és szitán áttörjük.

Vegyen egy pontyot! Lehet ennél kisebb is! :)
A főzőlevet szintén leszűrjük és feltesszük a tűzre egy nagyobb lábasban, majd belerakjuk a reszelt zöldségeket főni. Ekkor megsózzuk és hozzá öntjük a rántást is, majd nagyobb lángon a főzzük, hogy a rántással együtt homogén legyen. Néha megkevergetjük. Ha félig megfőtt a zöldség, hozzáadjuk a belsőségeket és a főtt halhúst is, és további 10 percig főzzük. Közben ízesítsük a gyömbérrel vagy a szerecsendióval, és a nagyon apróra préselt fokhagymával. A sósságát is ekkor állítsuk be. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyem zöldet, és főzzük készre a levest.



Kevés vajon vagy oliva olajon pirítsuk meg az apró kockára vágott kiflit vagy zsemlét, és a levesre szórva tálaljuk a forró karácsonyi hallevest.

Más recept változatban vöröshagymát pirítunk, a reszelt zöldségeket szintén megpiríthatjuk vele együtt, és ezt szórjuk meg a liszttel. Miután megpirult a liszt is, engedjük fel hideg vízzel, és úgy adjuk a halléhez. Az ízesítést követően főzzük készre a fent leírtak szerint.




Karácsonyi kacsa pecsenye / Vánoční pečená kachna 

A Szenteste böjtös menüje után a karácsony többi napján minden más húsféle is az asztalra kerülhet. A csehek előszeretettel fogyasztanak ilyenkor is kacsa húst, sertés- és marha húsokat, borjút, pulykát, vadakat és nyulat is, ki-ki az ízlése és a pénztárcája szerint. 

Hozzávalók:

  • 1 egész kacsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fehér káposzta
  • só, őrölt fekete vagy fehér bors, köménymag, olaj, almaecet

Elkészítés: A hagymát szeleteljük fel vékony csíkokra, egy lábasban félig süssük át. A káposztát is vágjuk fel vékony szeletekre és adjuk a hagymához. Sózzuk meg, szórjunk rá ízlés szerint egész köménymagot és úgy pirítsuk nagyobb lángon. Ha már kicsit megpuhult, locsoljuk meg alma ecettel, hogy kellemesen savanykás legyen az íze. A káposztát nem szükséges teljesen puhára párolni, mivel a kacsával együtt fog tovább sülni majd a sütőben.


Közben a megtisztított egész kacsát sózzuk be kívülről és belülről egyaránt, őrölt borssal ízesítsük még. A szárnyait a hátán zárjuk össze, így kisebb helyet fog elfoglalni a sütőtálban, és szebb látványt is nyújt majd. A kacsa belső részébe tegyük bele a káposzta kb. felét és a bőrét zárjuk össze hústűvel vagy fogpiszkálókkal.


Szükségünk lesz a sütéshez egy nagyobb fedeles tűzálló tálra, amelynek az alján terítsük szét a káposzta megmaradt részét, majd erre helyezzük rá a kacsát. Kevés vajjal vagy zsírral kenjük meg, és fedjük le a fedéllel. Nagyobb lángon, kb. 180 °C-on süssük fedő alatt 60 percig, majd a fedőt óvatosan levéve, a kacsát a saját zsírjával meglocsolva süssük további 40-60 percig. Ez a kacsa méretétől és a sütőnk képességeitől is függ. Ha valaki ínyencebb változatot szeretne, akkor egy kis fehérborral (kb. 1,5 dl) ízesítheti a kacsa sültet.



Ezekkel a finomságokkal szeretnénk Önöknek és a családjuknak Nagyon Boldog Karácsonyt kívánni! Veselé Vánoce!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése