Varázslatos Česky Krumlov XII. - Krumlovi újdonságok (2013)

Hipp-hopp lassan elrepül a nyár, és mi is visszatértünk a monitorjaink mögé, hogy folytassuk Csehországgal kapcsolatos cikkeink, híreink sorát. Ahogyan az már lenni szokott, a hosszú szünet utáni első bejegyzésünkben számba vesszük a magyarok egyik legnépszerűbb úti céljának számító gyönyörű városban, Česky Krumlovban tapasztalt változásokat, újdonságokat.
Krumlov a toronyból



Központi csúszda építés
Fogjunk is hozzá. Mindenekelőtt le kell szögeznünk, a történelmi belváros miután megúszta a nyár eleji rekord árvizet továbbra is csodálatos pompájában ragyog. Az árvízi kár jelei egyedül a vár északi oldalán, a Polečnice-patak és a vár közötti parkos (almafás) területen fedezhetők fel, ahol az éppen kialakítás alatt álló sétálóutat rongálta meg a visszaduzzadt patak vize. De ettől eltekintve az árvíz a múlté, méghozzá olyannyira, hogy ott jártunkkor a fenségesen kanyargó Moldva szinte rekord alacsony vízszintű volt, megnehezítve a kenusok-raftingolók dolgát. A múlt évben kezdték el a város központi csúszdájának, vízduzzasztójának átalakítását, amelyet azonban még nem sikerült befejezni, így a környezete még kissé kaotikus képet mutat. Augusztus utolsó hetében próbálták ki a különleges műanyag kefés csúszdát, amely meglehetősen könnyűvé teszi a csónakok lecsúszását. Biztonsági szempontból feltétlenül jó dolog, de a korábbi jókedvű borulásoknak immáron vége, ami jelentősen csökkenti a vodákok és a nézőközönség élvezetét.


Örvendetesen halad a legtöbb, évekkel ezelőtt még igencsak romos épület felújítása. Ahogyan a helyi építésztörténeti múzeum vezetője mondta a város most már készen van, a nagyobb helyreállítási munkák közül egyedül az évtizedek során lelakott egykori Minorita Kolostor belső felújítása várat magára.


A pozsonyi múzeum Krumlovban
Idén két új múzeum nyitotta meg a kapuit. A Radniční és Dlouha utcák sarkán álló épületbe beköltözött egy pozsonyi múzeum kihelyezett tagozata, ahol különféle monarchia korabeli eszközöket, pénztárgépek, olajhordó edények, cégérek, mérlegek és mindenféle más századeleji kereskedelemmel kapcsolatos tárgyak tekinthetőek meg. A másik új látványosság a Moldavit Múzeum, ahol a környék jellegzetes kőzetével a 14-15 millió évvel ezelőtti meteorit becsapódás során érkező tektit fajtával, a gyönyörű moldavittal ismerkedhetünk meg. Ugyancsak örömteli volt látni, hogy számos új vagy a tavalyi évben kialakított színvonalas ajándék bolt áll a szuvenír-vadász Krumlov látogatók rendelkezésére.
Pizza Fast Food, Eggenberg módra
A Torony, naplementekor
A sörfronton jelentősebb változások nem történtek, egyedül a helyi sörgyár, az Eggenberg próbálkozik újdonságokkal, sajnos nem feltétlenül jó irányba haladva. A sörgyári étterem mellett, egy Pizza Fast Food nevű étkező helyet nyitottak, ami csöppet „tájidegennek” tűnik az igazán csehes közegben. Ugyanakkor az egykori kultikus helyüket a Formankát már nem csak a helyiek, de a külföldiek sem látogatják, nem véletlenül. A korábbi autentikusan - rusztikus helyen, amely az alacsonyabb árairól, a remek hangulatáról és az étteremmel azonos színvonalú ételeiről volt híres olyan gyenge minőségűvé rontották le a korábbi frenetikus pacal levest, hogy azon nyomban elmenekültünk a további csalódás elől. De az Eggenberg sör még mindig kiváló, még ha a legteljesebb csapolt választékhoz továbbra is csak a leglepusztultabb Moldva közeli kerti kocsma részen lehet hozzájutni. Ki érti? Az egykori Banya-fogadó, az U Báby még mindig nem nyitott meg, de reméljük előbb utóbb ismét egy remek vendéglátóhellyel bővül a helyi választék. 

De mindezek ellenére Česky Krumlov továbbra is csodálatos, ahová érdemes sűrűn vissza-visszatérni, hiszen semmihez sem fogható kikapcsolódást nyújt az ódon utcácskák bejárása, a Moldva-parti séta, a nappal és éjszaka más-más arcát nyújtó várban való barangolás, és persze pihenésként egy finom knédlis cseh étel elköltése, cseh sör körítéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése