Sgraffito – Csodálatos homlokzat festmények Csehországban

Csehországot járva lépten-nyomon különböző építészeti korszakokból származó és eltérő stílusokban megalkotott lakóházakkal, középületekkel, kastélyokkal, sőt még várakkal is találkozunk, amelyeket gyakran ékesítenek homlokzati sgraffito díszítések. A sgraffitók néha egyszerű geometriai mintái vagy a máshol gondos részletességgel kidolgozott jelenetei, növényeket mintázó díszítései gyönyörködésre adnak okot, és szinte évszázadokkal repítenek vissza bennünket az időben. De nézzük meg mi is ez a – remélhetőleg mások érdeklődését is felkeltő – sgraffito, és miért találkozunk vele oly sok helyen Csehországban?

Sgraffito minta

A sgraffito olasz eredetű szó, és ebből már következtethetünk arra, hogy a középkori Itáliából, a reneszánsz építészet hazájából érkezett Csehországba. Idejét tekintve mindez főként a 16. század második felében történt, amikor is szép számban érkeztek itáliai építészek a Habsburg udvarba. Az első mestereket I. Ferdinánd kérte fel az 1520-as években, majd ez a tendencia folytatódott II. Miksa német-római császár idejében is. A legnagyobb itáliai építész mesterek elsősorban Prágában dolgoztak, amely a Habsburg Birodalom egyik rezidenciális városa volt. I. Ferdinánd uralkodása idején fő feladatuk a birodalmi városok megerősítése lett, a későbbi uralkodók pedig inkább már új épületek létrehozásával bízták meg őket.

Prachatice: sgraffitós Városháza

A nemesi családok is megengedhették maguknak, hogy gazdagságuk csillogtatása végett foglalkoztassák a polihisztor mestereket. Ezért találkozhatunk a dél-csehországi Prachatice városában is szép számban sgraffito díszítésű reneszánsz házakkal, itt ugyanis a 16. sz. második felében igen jelentős gazdasági növekedés vette kezdetét a só, a gabona és a maláta kereskedelmének köszönhetően.
 
Prachatice, vörös sgraffito

Volyně, városháza

A sgraffitók esetében a mesterek neve sajnos nem mindig maradt fenn, és a nagyobb korabeli építkezéseknél is nehéz beazonosítani, hogy melyik építész hol és milyen szerepkörben tevékenykedett. Ezzel kapcsolatban a bécsi levéltárakban sok dokumentumot őriznek, azonban ezek sem mindig elég pontosak. Néhány mestert azonban mindenképpen fontos megemlítenünk. Így a milánói származású Francisco da Pozzo-t, a Luganói-tó közeléből származó Pietro (Petrus) Ferrabosco-t, aki fiatal korától kezdve egész életében a Habsburg Birodalom területén dolgozott, de nem kisebb név Jacopo Strada neve sem, akinek a Bučovicei reneszánsz kastély tervezését tulajdonítják. Az előbbi két mester hazánkban is részt vett a végvárak erődítési munkálataiban. Litomyšl városához kötődően Giovanni Battista Aostalli és Ulrico Aostalli nevét se felejtsük el, ugyanis ők tervezték és építtették az UNESCO Világörökség részét képező, sgraffitóval igen gazdagon díszített reneszánsz kastélyt. Az itáliai mesterek mellett természetesen cseh építészek és szakemberek is dolgoztak. Így a kastély sgraffitoi Šimon Vlach nevét dícsérik, aki a kézjegyét is a kastélyon hagyta. Tehát így terjedt el a reneszánsz építészeti stílus Közép-Európában, és vele együtt természetesen a sgraffito is.

Litomyšl kastélya

Híres sgraffitós épület Csehországban a prágai Hradzsin téren található Schwarzenberg-palota, amely a főváros egyik legjelentősebb reneszánsz épülete. Agostino Galli vagyis Augustinus Vlach építész munkája nyomán a korai reneszánsz időkben (1545 és 1567) épült. A palota épülete is gyönyörű, de a pazar észak-itáliai és velencei típusú sgraffitók még inkább emelnek a fényén. A gyémánt kváder mintázatúnak nevezett sgraffitók távolabbról nézve szinte térhatást keltenek, felsőbb részeit pedig gazdag, növényi mintázatú sgraffitók díszítik. Ezt az épületet cseh reneszánsz stílusúnak is nevezik, mert az itáliai és a német hatás is keveredik benne.

Schwarzenberg-palota, Prága

A sgraffito elnevezés magát a technikát is takarja, amely viszonylag olcsónak mondható, ám nagyon munkaigényes és nagy szakértelmet, valamint türelmet igényel. A sgraffiatura és a sgraffio olaszul karcolást jelentenek, és ez már önmagában is sugallja, miként készül a sgraffito. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. Az alapréteg színe rendszerint sötétebb, de vannak ún. kontra sgraffitók is, ahol ez pont fordítva van. A reneszánsz korban a fekete szín elérésére finomra őrölt faszenet vagy hamut használtak.

Šimon Vlach kézjegye

Cseh földön azonban nem csak a középkorban születtek sgraffito alkotások. A 19. század második felében alkotott Mikoláš Aleš cseh festő, illusztrátor és dekoratőr, aki Plzeňben, Prágában, Písekben is sok művet hozott létre. Sgraffito-i szinte már freskókkal felérő műalkotások.

Plzeňi sgraffito

Abban, hogy ennyi sgraffito maradt fenn, nagy szerepe van a restaurátoroknak és a felújításokat végző szakembereknek, akiknek első feladatuk a sgraffitók megkeresése, ugyanis a felújítások alkalmával az eredeti sgraffitós homlokzatokat sok esetben eltüntették. A prachatice-i munkákat Václav Šplae és munkatársai végezték, akiknek nem egy alkalommal 20 vakolatréteget is el kellett távolítaniuk, mire ráakadtak a sgraffitót tartalmazóra. Ugyanez fordult elő a Litomyšl-i kastélynál is, ahol a barokk kori átépítések miatt tűntek el az eredeti sgraffitók, majd sajnos ez a tendencia folytatódott a 20. századi felelőtlenül elkövetett felújítások során is.

Sgrafitto más színben, Tábor

Érdemes még a felújítások kapcsán a plzeň-i régióban található Nepomuk városához közel fekvő Žinkovy kastélyát (Zámek Žinkovy) is megemlíteni, ahol jelenleg teljes épület-rekonstrukció zajlik . A kastély egyik külső részét gazdagon díszítik részletes kidolgozottságú sgraffitók, amelyeket 1964-ben újítottak fel legutóbb. A munkálatokat a ma is működő prágai Štuko nevű cég végezte. A jelenleg is látogatható épület felújítása nagyon jól halad, és a tulajdonosok információi szerint a sgraffito díszítésű szárnyak restaurálására idén szeptembertől kerül sor. Reméljük, hogy megmaradnak ezek a gyönyörű műalkotások, mi most mindenesetre megörökítünk itt néhányat belőlük. (A cikk írása óta a rekonstrukció befejeződött.)

Žinkovy kastélya (a felújítás előtt)

Történetünkben megemlíthetnénk még Tábor, Třeboň, Třebíč, Telč, Kladno városait is vagy a dél-csehországi Rosenberg (Rožmberk) család várait, kastélyait, és szinte vég nélkül folytathatnánk a sort a szebbnél-szebb épületek felsorolásával, itt azonban most megállunk. A jövőben igyekszünk részletesebben bemutatni egy-egy kiemelkedő szépségű és jelentőségű sgraffitós épületet. Addig is jó szívvel ajánljuk a csehországi sgraffito vadászatot, azaz csodálják meg őket testközelből! Higgyék el, megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése