VI. Budapesti Cseh Sörfesztivál - 2013

Alig több mint két héttel ezelőtt fejeződött be Prágában a nemzetközi hírnévre szert tevő Český pivní festival és már itt is van az immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Cseh Sörfesztivál. Helyszíne a megszokott Városháza tér, a szervező továbbra is a Ferdinánd Sörház Kft.



A prágai „nagy testvér” rendezvényen idén 47 cseh sörgyár (ez a csehországi sörfőzdék valamivel kevesebb mint egynegyede) képviseltette magát termékeikkel. A budapesti Cseh Sörfesztivál honlapján (www.csehsornapok.hu) fellelhető információk szerint nálunk „csak” 25 csehországi sörgyár mintegy 66-féle söre lesz kapható, de ki az akinek ez a „szerényebb” választék nem lesz elegendő? Feltételezhetően ezen sörök csak egy része kerül csapolásra, a többi palackozott formában vár a vendégekre. Bármennyire is bizonygatják egyes sörszakértők, hogy nincs különbség az üveges és a csapolt sörök között, de mi bizony ezt nem hisszük el, így elsősorban arra leszünk kíváncsiak, hogy hányféle csapolt sört fogyaszthatunk.


Martin Imre, az esemény szervezője
A prágai és a magyar Cseh Sörfesztivál választéka bár sok tekintetben hasonlít egymásra, de vannak fő különbségek is. Míg Prágában főként a Lobkowitz sörgyár-csoport sörei (Lobkowitz, Platan, Protivín, Klášter, Rychtář, Vysoký Chlumec, Ježek stb.) domináltak, úgy a magyar sörünnepen a Martin Imre vezette Ferdinánd - Monarchia „sörház trilógia” már megszokott és megszeretett söreit gyártó sörfőzdék (Ferdinánd, Primátor, Holba, Bernard, Zubr, stb.) viszik a prímet, de azért természetesen a Lobkowitz-csoport egy-egy terméke is bemutatásra kerül. Azonban senki ne aggódjon, hogy nem talál majd magának újdonságot! Egyrészt az említett sörfőzdéktől számos Magyarországon eddig nem árusított sör kerül elénk, másrészt számos más település sörgyára is képviselteti magát a rendezvényen.



Ezek közül a jelentősebbek a duda fesztiváljairól híres Strakonice Dudák-ja, a személyes kedvenc észak-csehországi Svijany városka Svijany-ja, Havlíčkův Brod városának rebellis Rebel sörgyára, a varázslatos dél-cseh gyöngyszem Český Krumlov nemesi Eggenberg-e, a chod népcsoport sörét reprezentáló Chodovar és még akkor nem beszéltünk a morvaországi Litovelről, Starobrno-ról, a budějovicei Samsonról, vagy a cseh magasföldi Chotěbořról.


 

A kis fekete
A sörök alkoholtartalmuk alapján jellemzően 10-esek, vagy 11-esek lesznek (ezek az igazán jók a nagy melegben), de az extra erős porter sörök (18-as) kedvelői is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelőt. Jó tanács! Ezekből csak mértékkel fogyasszunk a kánikulában! A fesztiválon elsősorban a csehes lager sörökből lesz nagyobb választék, de kóstolhatunk IPA, EPA, Stout, búza, és ki tudja még miféle sörcsodákat. A színválaszték is rendben lesz, kinek a barna, kinek a szőke (akarom mondani világos), vagy éppen a vörös / félbarna, de még egy fekete szépség (Merlín) is tiszteletét teszi a sörfesztiválon.



Mivel az idei sörünnep már két héten át tart, ezért nem szükséges (de továbbra is lehetséges) valamennyi sörféleség egy-két este alatti végigkóstolása. A tizennégy nap alatt akár lassan, komótosan fogyasztva is a végére juthatunk a söröknek, és megválaszthatjuk a privát versenyünkön az Év Cseh Sörét!

Még üresen, de már csak órák kérdése!
A sör mellett természetesen az étkünket is csillapíthatjuk, mindenféle csehes étkekkel (kolbász, morva veréb és az elmaradhatatlan csülök). A gasztronómiai élvezetek mellé pedig különféle kulturális programok is társulnak. Ha pedig hűvös napok köszöntenének be, már az ízéért is érdemes egy kis Becherovkával melengetnünk magunkat. Szóval lesz itt minden földi jó, már csak a szomjas nép kell a remek hangulathoz! Mi mindenit csak biztatni tudunk, hogy az elkövetező két hét folyamán egyszer-kétszer-sokszor ugorjon el a Városháza térre, és egyen-igyon, érezze jól magát!


4 megjegyzés:

  1. A bpestiek most valahogy meg vannak veszve a jó sörért:
    - két hete volt a Főzdefeszt Józsefvárosban (www.fozdefeszt.hu/budapest - bár a honlapon nincs, de lehetettt kapni Ježeket és Černá Horát is!)
    - múlt hétvégén volt a Budavári Sörfesztivál (budavarisorfesztival.hu - ott meg kb 30 fajta cseh sört csapoltak a többi kb 150 mellet)
    - most megy ugye a Cseh Sörfesztivál...

    Meddig bírják? :)

    VálaszTörlés
  2. És még akkor nem is beszéltünk a Jaromír hűvös pincéjéről, illetve kerti sörözőjéről, ahol Budapesten egyedülálló módon normális áron lehet minőségi cseh sörhöz jutni. És még ott van a Pivo kissé drága, de remek sörözői, vagy éppen a Hrabal-Bohémia páros, a Ferdinándok, és mindazon egyéb helyek ahol felismerték, hogy egy jó cseh sörért sokan kockáztatják a májukat, és költik el vagyonukat! :)

    VálaszTörlés
  3. http://www.youtube.com/watch?v=MO4CmhXJtz4


    http://www.youtube.com/watch?v=fvghQHcJ_ew


    http://www.youtube.com/watch?v=yxUbD4_utRs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. VI. Budapesti Cseh Sörfesztivál utolsó 3 napján ez a zenekar zenélt!
      Gratula nekik is!

      Törlés