Bohemia „követei” Magyarországon IV. - A Ferdinánd söröző-étterem „birodalom”

A  cikkünk két évvel ezelőtti megjelenése óta sajnos a Ferenc Ferdinánd Étterem bezárt, a Sládek Söröző pedig más név (Cseh Ó) alatt üzemel.

A tavalyi év végén jelent meg magyar nyelven Robert Maklowitz lengyel gasztro-újságíró könyve a Café Museum. A szerző a művében az Osztrák-Magyar Monarchia romantikus, képzeletbeli bejárására invitálja az olvasóit, aminek során megismerkedhetünk az egykori „káundká” népeinek kultúrájával, valamint konyhaművészetével, kulináris csodáival. A könyv olvasása során a kulturális éhségünk csillapodása mellett egyre fokozódó vágyat érzünk arra, hogy a valóságban is „végigegyük a Monarchiát”. De hol, és hogyan is tehetnénk ezt meg? A válasz mi sem lehetne egyszerűbb! Irány a Ferdinánd!

A Bohemia követei című sorozatunk legújabb cikkének írása során Martin Imrével, a „Ferdinánd éttermek” tulajdonosával beszélgettünk, aki alig több mint két évvel ezelőtt, több mint 30 éves vendéglátóipari tapasztalattal a háta mögött vágott bele Magyarország első igazán csehes hangulatot árasztó éttermének kialakításába.

Martin Imre (Kép forrása: www.ferdinandsorhaz.hu)
Az igazán hiánypótló vállalkozás története 2010 őszére nyúl vissza. Egykor, nem is oly régen volt egyszer az Andrássy út és a Kodály Körönd közvetlen közelében, egy Beugró nevű vendéglő. Ugyan híres volt magyaros konyhájáról, borairól és legfőképp kedélyes vendéglátásáról, de a főszezont követő időszakot bizony meg-megérezte. Ekkor ötlött fel Martin Imrében – aki szakmáját tekintve maga is szakács - az a gondolat, hogy az étteremben hetente más és más nemzet konyháját mutatja be a vendégeinek. A nemzetközi gasztro palettáról elsőként a cseh ételeket választotta, akkor még nem is sejtve, hogy ezzel gyökeresen megváltoztatja az életét, és egyúttal „halálra” ítéli a Beugró vendéglőt. Ez a halál azonban egyet jelentett a Szív utca – Aradi utca sarkán található étterem főnixszerű újjászületésével. De miről is van szó?

Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház az Aradi - Szív utca sarkán
Az említett csehes hét vége felé az étteremben látogatását tette a Cseh Köztársaság akkori nagykövete, és konzulja, akik több mint lelkesen kóstolták meg a kiválóan elkészített cseh ételeket. A cseh urak lelkesedése, előbb biztatássá majd aktív támogatássá változott, amely arra serkentette a vendéglő tulajdonosát, hogy a Beugrót egy igazi cseh étteremmé varázsolja át. Az étterem pár hónapos teljes átalakítását, a cseh főzési technikák, a cseh konyha, és vendéglátás gyors elsajátítását követően 2010. végén nyílt meg a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház.
Ferenc Ferdinánd Étterem
Egy valamire való csehes sörözőnél természetesen a legfontosabb maga a sör, amit kiszáradt torkunkon legördíthetünk. A Ferdinándban sokunk nagy megelégedésére nem a korábban elérhető multi sörgyárak termékeit iszogathatjuk, hanem a sok-százéves cseh sörfőzési tradíciók egyik őrzőjének a benesovi Ferdinánd sörgyár (melynek egykoron maga a Habsburg főherceg is társtulajdonosa volt) remekműveit élvezhetjük. A világos, és barna sör mellett a „vörösnek” hívott (valójában félbarna) erősebb Sedm Kuli-t is megízlelhetjük. Sedm Kuli, azaz Hét Golyó. A benesoviak így emlékeznek meg a Ferdinánd főhercegre leadott hét lövésre.

A Ferdinánd nem pusztán azt jelenti a számunkra, hogy nem kell a magunk fajta pivo imádóknak Csehországba utazni egy jó korsó cseh sörért, hiszen nagy örömünkre az elmúlt években számos más cseh komló alapú csodákra specializálódott sörözők is megnyitottak Budapesten. A Ferdinándban jóval többet kap a vendég! Belépve az étterembe valóságos időutazáson veszünk részt, visszacsöppenünk az Osztrák-Magyar Monarchia - kissé idealizáltan – autentikus légkörébe.
Vendégcsalogató ételek
Martin Imre azonban nem csupán a „bohém” konyhát kívánta Magyarországra behozni, így az étlapról nem csupán cseh, és morva ételeket választhatunk, hanem az egykori bécsi, pozsonyi vagy budapesti vendéglők választékából is kóstolhatunk. Így békésen megfér egymás mellett a cseh és magyar gulyás (a kettő közötti különbséget a rendszeres olvasóink már jól ismerik), a prágai knédlis kacsasült és a szegedi halászlé, a sztrapacska vagy éppen a Monarchia össznemzeti konyhaművészetébe betekintést nyújtó Császártál! Az édesszájúak élvezetét pedig többek között az méltán népszerű Ferdinánd főherceg desszertje fokozhatja.

Az ételek készítésénél igyekeznek a lehető legautentikusabb hatást elérni, és ennek érdekében a cseh ételekhez főként csehországi alapanyagokat használnak fel. Ugyan helyenként még észlelhető, hogy az ételek terén van még csiszolni való, de a tulajdonos elszántságát látva joggal remélhetjük hogy a jövőben még tovább javul a konyha minősége, az ételek hitelessége. Mindenesetre nem érdemtelenül választotta a Dining Guide 2012-ben a 10 legjobb budapesti sörözők egyikének. A Sörház térben elkülönített, az Aradi utca felől nyíló „kocsma” részében a nachodi Primátor söreit fogyaszthatják a sörisszák.
Szalon vagy étterem? Mindkettő!
A Ferdinánd Monarchia Sörház sikerén felbuzdulva, előbb a XI. ker. Hengermalom utcai Ferenc Ferdinánd Étterem nyitotta ki ajtaját, ahol már egy újabb cseh sörgyár a blogunkban már ismertetett humpoleci Bernard termékei is oltják a vendégszomjat. A „Ferdinánd sorozat” a napokban immár trilógiává bővült, ugyanis a Budapest Soho-jának is hívott Ráday utca közvetlen közelében, az Erkel utcában nyílt meg a Ferdinánd Sladek nevet viselő Sörház. A kétszintes, rendkívül hangulatos pincerésszel rendelkező helység jelenleg elsősorban még sörözőként funkcionál, de heteken belül az éhes vendég itt is megkóstolhatja az egykori Monarchia konyhaművészetének legjavát, miközben a szomját cseh, valamint a tervek szerint válogatott magyar kézműves sörökkel olthatja. Mindhárom Ferdinándban rendszeres sörkóstolókat is tartanak, ahol a cseh sör kultúrájába, történelmébe is betekinthet a programon résztvevő.

Ferdinánd Sladek, az Erkel utcában
Az új söröző-étterem megnyitóján finom Zubr, Holba, Budvar sörökkel és más finom cseh seritallal a kezünkben Martin Imre lelkes beszédét hallgatva megelevenedik előttünk az általunk csak könyvekből ismert egykori Osztrák-Magyar Monarchia-béli vendéglátás világa. A házigazda szavai alapján egy dologban biztosak lehetünk. A Ferdinánd birodalom esetleges további bővülésének, a „monarchia életérzés” és gasztro-kultúra további terjedésének nem a főnöki kreativitás és lelkesedés hiánya jelentene akadályt. És abban is biztosak lehetünk, hogy még számos más újdonság, csehes-magyaros, monarchiás meglepetés vár ránk.

Addig is bátran ugorjunk be a Ferdinándok egyikébe, kóstoljuk meg Ferenc József egykori birodalmának ma is elérhető ízeit, és gurítsunk le a torkunkon egy jó pár korsó cseh söröcskét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése