Idézet és pár kép V. - Zlín, Bata házak - Mariusz Szczygieł: Gottland

Sorozatunk legújabb bejegyzésében Mariusz Szczygieł Gottland című könyvéből idézünk. A lengyel szerző 2009-ben magyar nyelven is megjelent könyve egy igazi remekmű, amelyben sztereotípiáktól mentesen, realista módon ír a cseh XX. századi történelem egy-egy izgalmas, darabkájáról, mintegy tükröt állítva a csehek elé.

A könyv kiragadott részlete a zlíni Bat'a cipőgyár történetének egy ma is látható szeletéről, a Jan Bat'a által építtetett munkás lakótelep egyedi forma házairól szól. Jan, bátyja, a híres cégalapító Tomáš Baťa 1932-ben bekövetkezett halála után vette át és fejlesztette tovább a világ első cipő birodalmát.

A svedlund lakótelep egykor

1935: A svedlund-ok

Jan rajong a számozásért. Az utcák például a Zálešná I., Zálešná II., Zálešná III. nevet viselik., egészen a Zálešná XII.-ig. A Podvesná utcából van a legtöbb – pontosan tizenhét.

Bata nemzetközi építészeti pályázatot hirdet a munkáscsaládoknak szánt lakóházak megtervezésére. Majdnem háromszáz építész pályázik. Egy svéd mérnök, Eric Svedlund háza nyer. Két családnak egy ház. Mindössze két órát kell majd dolgozni a heti lakbérért.

A "svedlund vidék" a mai térképen...sok kicsi négyzet (mapy.cz)

- Egy háztulajdonos munkás teljes átalakuláson megy keresztül – mondja Jan a vezetőségnek.(...)

Egy svedlund, ma
 
A házikók egyenlőek és modernek. Öt méter magas (vagyis alacsony), vörös téglás kockák. Gyökértelen stílus. Az emberek elnevezik őket svedlund-oknak. A földszinten tizennyolc négyzetmétere van a családnak: szoba, fürdőszoba, főzőfülke; az emeleten még tizennyolc négyzetméter: a hálószoba. Hála istennek kis kertecskék is vannak. (…)





Olyan közel állnak egymáshoz a házak, hogy a lakók akaratlanul is figyelik egymást. Ráadásul a Padelky II. utcai svedlund-ok ugyanolyanok, mint például a Padelky IX. utcában lévők. A XXI. századi jövevény úgy érzi majd, hogy ugyanaz az utca sokszorozódik automatikusan, akárcsak egy számítógépes játékban.”


Mariusz Szczygieł: Gottland, Európa Könyvkiadó, 2009. (Fordította: Mihályi Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése