Náměšť nad Oslavou

Brünntől mintegy 40 km-re nyugatra az Oslava folyó partján fekszik egy szép kis dél-morva városka Náměsť nad Oslavou. A település története a XIII. századra nyúlik vissza, egész pontosan 1234-re, amikor is először említették a korabeli iratok. A lomnice-i Mezeříčsky család ideálisnak ítélte a városka fölötti hegyoldalt, és kihasználva a remek fekvést egy kis megerősített várkastélyt építtetett. Erre az eredeti épületre ma már csak egy a várban álló ovális kőtorony emlékeztet. Ahogyan az évszázadok teltek múltak, úgy cserélődtek a tulajdonosok, egészen a XVI. századig, amikor is a vár csaknem teljesen elpusztult.
A városra tekint le a kastély

Kis kaland a parasztbarokk házban

Český Krumlovtól 8 km-re, České Budějovicétől 15 km-re található Mojne apró falva, ahol az igazság szerint nem sok minden érdekesség látható. A felkeresését mégis ajánlani tudjuk, aminek egy objektív és egy bizony nagyon szubjektív oka is van.
Rajka, de messze Rajkától

Buddha, bugyi, marslakó

Itt a várva várt tavasz, dúlnak a hormonok, és egyre izgatottabbá válnak a kertészkedés, kertdíszítés „megszállottjai”, itthon és külföldön is. A kertek ékítése terén olykor furcsa ízléssel megáldott francia, német, olasz, osztrák és cseh lakosok körében töretlen népszerűségnek örvend egy a XIX. században Philip Griebel és August Heissner fejéből kipattant agyszülemény: a kerti törpe, amely a hagyomány szerint, mint házi szerencsehozó került a kertekbe.
Egy bazár a sok közül

Két kerékkel hegyen – völgyön (egy kis kedvcsináló)

Itt a tavasz, lassan előveszik a kerékpárjaikat a magam fajta puhányabbak is, ideje egy kicsit írni arról, hogy miként is állnak a csehek ezzel a remek sporttal - szabadidős tevékenységgel. Aki csak egy kis időt is eltöltött Csehországban könnyen rájöhetett arra, hogy a cseh kerékpáros nép, az ország mondhatnánk igazi drótszamár nagyhatalom. Ezt ugyan a hollandokról is elmondhatjuk, azzal az igen nagy különbséggel, hogy a kér ország domborzati viszonyai nem éppen összehasonlíthatóak.
Cseh amatőr versenyző akcióban

Smradlák mezcallal

Česky Krumlov számos kiváló vendéglátóipari egységgel bír, amelyek közül most egy a magyar látogatók számára talán kevésbé ismert, a turisták többsége szeme elől kissé elrejtőző kocsmát ajánlanánk a figyelmükbe.

Ő a Krumloše

Náchod: Ahol egy nagy író és a Primátor született

2012. január elején, életének 88. évében elhunyt Josef Škvorecky a cseh irodalom egyik nagy alakja. Vele nem csupán egy remek egykori ellenzéki író távozott el, de egyúttal elment egy kicsiny, ám annál érdekesebb város híres szülötte is. A Gyávák, a Csoda és a Hétköznapi ítéletek című könyvek szerzője ugyan 1969 óta Kanadában élt, de egykor 1924-ben Náchodban látta meg a napvilágot és gyermekkorát, közte első iskolás éveit is itt töltötte.

Josef Škvorecky

Csehország észak-keleti szegletében, Hradec Královétől mintegy 40 kilométerre, a lengyel határ mellett fekszik ez a nagy múlttal rendelkező városka. A település évszázadokon át őrizte az itt húzódó kereskedelmi, és közlekedési útvonalat. A várban tanyázó katonák oltalma biztonságot vagy éppen pihenőt nyújtott az észak felől érkező kereskedők és más céllal utazók számára.

A városka főtere

Leány-kő (Dívčí Kámen)

Csehország déli vidékén, České Budějovice és Česky Krumlov között a Moldva folyó partján állt valaha egy vár. Ott ahol a kis Křemžsky patak átadja a vizét nagyobb testvérének egy magas szikla tetején láthatóak az egykori vár, Dívčí Kámen, magyarul Leány-kő romjai. 


Josefov, a soha meg nem támadott erőd…

A XVIII. század második felében az európai nagyhatalmak nem éppen a békés egymás mellett élés korszakukat élték. Az Osztrák császárság és a Porosz birodalom számos alkalommal feszült egymásnak többnyire a mai Csehország területén, és a csatározások gyakorta a poroszok győzelmével végződtek. Mária Teréziának és leginkább fiának, Józsefnek hamarosan elege lett ebből a nem túl szerencsés helyzetből így döntésre jutottak: a főbb katonai útvonalak mentén, egy-egy kedvező adottságú helyen hatalmas erődítmény építésébe kezdenek.

Josefov felülnézetből (Google Maps)
Ekkor épült a híres Theresienstadt (Terezíni) erőd, valamint a Komáromi erőd mellett Josefov erődje is. Ez utóbbi a lengyel határtól Hradec Královébe tartó út mentén, az Elba és a Metuje folyók összefolyásánál található, s a települést eredetileg Piesnek hívták.