Karácsony a cseh asztalokon - Bohém ünnepi ínyencségek

Jön a Karácsony, és ez nem csak nálunk, hanem a világ sok részén jelent egyet a habzsi-dőzsi eszem-iszommal. Nincs ez másként Csehországban sem. A mostani blogbejegyzésünkben megpróbálunk egy leheletnyi betekintés adni a csehek karácsonyi evési szokásaiba, tipikusabb ünnepi fogásaikba. A cseh változat sok tekintetben eltér a magyar karácsonyi menütől, de annyiban közös, hogy náluk sem a kalóriaszegénység jelenti a sütés-főzés fő vezérfonalát. Norbi Update elnapolva. Magyarul, akárcsak Magyarországon, úgy cseh földön is garantálható a karácsonyi étkek miatti pár kilós testsúly növekedés.
Halleves

Csehországban a mai, hagyományosnak mondható karácsonyi menü nem meglepő módon évszázadok alatt alakult ki. Megtalálhatóak az ilyen tájt állandó fogások, finomságok, amelyeknek elkészítési módjai tájegységenként természetesen eltérhetnek egymástól. A régi időkben karácsonykor jellemző volt a mainál kevesebb hús fogyasztása (akárcsak nálunk), de ma már a hal mellett felbukkan a kacsa, a csirke és a sertés hús is, kinek-kinek az ízlése szerint. Karácsonykor elmaradhatatlanok a különféle halételek, az egyedi krumpli saláta, a kubának nevezett különlegesség valamint az ünnepi kalács, de vessük bele magunkat a témába és lássuk az érdekes részleteket.

Az otthonokban asztalra kerülő menü általában négy fogásból áll: leves, meleg előétel, főétel és a desszert (ek).  A Karácsonyi halleves azaz Vánoční rybí polévka a szenteste első hagyományos fogása. Ez az elsősorban pontyból készült halleves vajmi kevéssé emlékeztet a nálunk megszokott halászlevekre. A halhúst tartalmazó levesbe nem kerül őrölt paprika, helyette vajon pirított zöldségekkel, vöröshagymával, sárgarépával, petrezselyem gyökérrel, zellerrel készítik, és liszttel, esetleg burgonyával sűrítik. A világos színű, igazán tartalmas és zamatos levest kevés szerecsendióval és fekete borssal ízesítik és pirított kenyér kockákkal tálalják.
Kuba (forrás: CzechTourism)
Meleg előételként vagy köretként tálalják fel a régi idők alapanyagából készült Karácsonyi kubát alias Vánoční kuba, amely egy árpagyöngyös finomság. Friss vagy szárított gombával készül, vörös-, és fokhagymával, majoránnával, köménnyel, fekete borssal, sóval ízesítik. A lábosban az alapanyagok pirítását követően vízzel felöntve megpuhulnak a hozzávalók, majd egy tűzálló tálban a sütőben végzi a fogás, amelyet póréhagymával vagy egyéb zöld-fűszerekkel díszítenek. Sült vagy grillezett szalonna is kerülhet rá, már csak íze kedvéért is! És a hideg téli napokon kell a kalória!

A főétel a Rántott ponty - Smažený kapr krumpli salátával körítve. A rántott halat Csehországban ugyanúgy készítik mint nálunk. Elsősorban pontyot sütnek, amely lehet patkóra szeletelt vagy filézett. A panír az ünnep miatt lehet különlegesebb, ízlés szerint például mandulával vagy petrezselyem zölddel is feldobható. A Krumpli saláta - Bramborový salat klasszikus karácsonyi köret. Különlegességét a zöldségek, elsősorban a sárgarépa adja. A főtt burgonyát kisebb kockákra vágják, a gyökér zöldségeket páclében előre megfőzik. Kockára vágott sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg zöldborsó kerül még bele. Az egészet joghurtból készített hamis vagy valódi majonézzel keverik össze, majd savanyú uborkát, vöröshagymát, főtt tojást adnak még hozzá. Több órán át hagyják állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Utána mehet nagy kanállal a gyomorba!

ntott ponty krumpli salival (CzechTourism)

A karácsonyi menü végén a már eddig is szárnyaló ünnepi gasztro-hangulatot a sztratoszférába emelő Karácsonyi kalács – Vánočka következik, amely a hagyományos KARÁCSONYI KALÁCS, ahogyan érzékeltettük csupa nagybetűvel. Ez a gyönyörű kalács élesztős kelt tésztából készül. Impozáns megjelenését 9 fonata adja, de van aki ügyessége révén még többől is képes elkészíteni. A tésztába ki-ki ízlése szerint különböző magokat és a karácsonyi hangulatot fokozó fűszereket és szárított gyümölcsöket tehet. Vaníliás cukrot, citromhéjat, szerecsendiót, csillagánizst, mazsolát, mandulát, őrölt gyömbért, narancs reszelt héját, cukrozott vegyes gyümölcs héjat, diót, stb. Azért vigyázzunk, ezek csak a lehetőségek széles tárházát mutatják, komoly ízlésficamra utalna ha mindez együtt belekerülne. A szép kalács alapját a négy fonatból álló tészta adja (van aki ezt 7 fonatból is képes elkészíteni!). Erre kerül a 3 fonatból, majd a 2 fonatból álló réteg. A tetejét is díszíthetjük mandulával, porcukorral. Koszorú formára is kialakíthatjuk.

A Vánočka fonatai, akár egy mese címe

Annyira egyedi ez a kalács, hogy így a vacsora végén a Vánočka történetéről is szólnánk egy kicsit. Ezt a kalácsot évszázadok óta készítik, a legkorábbi változatait már a 16. században lejegyezték, és a 18. századtól a háziasszonyok otthon is előszeretettel sütik. Ezért nem csoda, hogy a sok száz év alatt hagyományok, különböző szokások kötődtek hozzá. Ilyen volt például, hogy a készítése közben a ház asszonyának fehér kötényt és kendőt kellett viselnie és nem beszélhetett (félő, hogy a férj nagy örömére) vagy az első kalácsot a ház ura kapta a jó gabonatermés érdekében. Állítólag a kalács kelése közben még le-föl ugrándoznia is kellett a szakácsnénak, mintegy szurkolva a közös sikernek. A vacsora végén a felvágott kalács egyes szeleteit különböző jó célokra ajánlották fel és fogyasztották el. Ilyen volt a jó egészség, a bőséges és egészséges állatállomány, az ártó szellemek elűzése. Volt amikor pénz érmét is sütöttek bele, és aki megtalálta, a következő évben jólétre és egészségre számíthatott. A leégett vagy elszakadt vánočka pedig rossz ómen volt vagy csupán a szakácsné ügyetlensége?

Vánočka
A karácsonyi kalács mellett természetesen a csehek számtalan más ízesnél ízesebb ünnepi süteményt készítenek, a legkülönfélébb aprósütemények, a lekváros, csokis és vaníliás linzerek, a mézes-fűszeres sütemények, a diós, mogyorós apróságok amelyek részletezésébe most bele sem kezdenénk.

A tény az tény, karácsonykor a gyomor Cseh földön sem marad üresen, és a bőséges bohém étkezés után nem árt nekik sem a diétát, és a testmozgást is az ünnepi programba iktatni! 

Minél finomabb karácsonyi étkeket kívánunk Olvasóink asztalára!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése