Csehországi sörfőzdék IV. - Modrá Hvězda - Dobřany

Ön dönt: iszik és teker! Nyaranta akár ez is lehetne a jelmondata ennek a kiváló mini sörfőzdének, amely Pilzen (Plzeň) városától délnyugatra alig 10-15 km-re, Dobřany városka főterén található. A térre érkezve könnyen felismerhető a Modrá Hvězda (azaz a Kék Csillag) emblémával jelzett Hotel, amely egyben Sörfőzde és Étterem címet is viseli, és ez a kombináció igazán kellemes hármas élvezetet ígér. A jellegzetes kék csillag szimbólum a továbbiakban az épület minden szegletéből ránk köszönt.


Jóllehet a mostani sörfőzde igen modern arculatú, de a sörfőzés Dobřany városában nem mostanában kezdődött el. A kezdetekhez vissza kell ugornunk jó pár évszázadot, egészen 1378-ig. Ekkoriban kapták meg a helyi polgárok Udalrich prépost privilégiumát a sörfőzésre, és mondani se kell éltek is ezen jogukkal. A sörfőzés joga később uralkodói megerősítést is szerzett, előbb a XV. század végén a II. Jagello Ulászló királytól, majd a XVII. század közepén III. Ferdinánd császártól.
A városka főtere, balról a második épület a Kék Csillag
Az eredeti városi sörfőzde helyett 1872-ben új sörgyárat építettek a polgárok, és kisebb nagyobb szünetekkel egészen a második világháború kezdetéig gyártották a finom Dobřany sört. Ezt követően azonban csak elvetélt kísérletek történtek a városi sörfőzés újraélesztésére, egészen 1998 júniusáig. Ebben az évben, a főzési jog megadásának 620. évfordulójának tiszteletére nyitotta meg kapuit a Kék Csillag, amely nevében megőrizte a korábban itt üzemelő népszerű étterem nevét. (Amúgy a „Kék Csillag Hotel” név egyben egy 1941-ben készült csehszlovák filmvígjáték címe is.)

Itt minket a Pivo vár!
A tulajdonos, Jaroslav Franěk nem tapasztalat nélkül fogott hozzá a vállalkozásához, hiszen azt megelőzően sok évet dolgozott a pilzeni Prazdroj (aki ezen a néven nem ismerné annak Pilsner Urquell) sörgyárban. Még annak idején a nagyapjától folyton azt hallotta, hogy anno „a dobrany sör sokkal jobb volt mint a pilzeni”, és ő ennek megfelelően állt hozzá a sörfőzési hagyomány felélesztéséhez. Meg kell hagyni ez szerintünk sikerült is. A sör ugyanúgy jellegzetesen pilzeni típusú, finoman kesernyés utóízzel, de mégis párosul valami olyan többlettel ami igazán csak a mini sörfőzdék jellegzetessége.
Éttermi rézüstök
A sört természetesen hagyományos alapanyagokból készül, de a vízre a helyiek azt mondják hogy sokkal finomabb mint a közeli nagyvárosban. A sörfőzdében hetente két alkalommal, évente összesen mintegy 1500 hektoliter sört főznek. Valamennyi sörük (talán egy kivételével) szűretlen, amelyben nagyobb mennyiségben megmarad a sörfőzés során használt élesztő. Ezt az általunk inkább ismert szűrt sörökben eltávolítják, de az ilyen frissen főzött sörnél, mint amilyen a Kék Csillag is a sörfőző mester (értékelve a sörélesztő kedvező hatásait az emberi szervezetre), nem vonja ki ezt a nemes anyagot a termékből. A Kék Csillag minőségét jelzi, hogy sorra szerzi a különféle díjakat a legkülönbözőbb sörfesztiválokon. A vendéglátóhely igazán minőségi, a fa burkolatok, fa bútorok, az étteremben álló rézüstök remek összhatást nyújtanak.
És persze a Modrá Hvězda választéka bőven kielégíti a merészebb igényeket is. A 10-es és 12-es világos, 11-es világos búza, 14-es barna, 15-ös India Pale Ale, 16-os félbarna, 17-es és 23-as extra erős sörök mellé mit is kívánnánk még? Aki otthonra szeretne vinni egy kis kóstolót, az másfél literes palackban magával viheti a sörélményt.
Sörkert! Nem kerékpár üzlet!
De térjünk vissza az általunk képzelt jelmondathoz. Hogy kerül az ivás mellé a tekerés? Nos Dobřany városa remek központi helyen fekszik a kerékpáros turizmus, a biciklizés szempontjából. A környék kellemesen lankás, az utak itt (is) kiválóak, számos látnivaló akad a turisták számára, és így igazán nagy élvezet a túra közben, elején vagy a vége felé beugrani egy-két-? sörre és finom falatra a Kék Csillag bicajos barát kerthelyiségébe. Ugyan a napernyős, a gyerekek számára mini játszótérrel, a cangások számára kerékpártárolókkal ellátott sörkertben jó idő esetén a nap minden szakában igen nagy a forgalom, mégis a pincér pár nap elteltével is emlékezett az első alkalommal fogyasztott söreinkre. A barna sör olyan friss volt, hogy az elénk tálalt korsóban előbb a sűrű hab kavargását láttuk, ami ezt követően gyors ütemben vált folyékony kenyérré. Mennyei látvány.
A helyi sörfőzést bemutató kisfilm egy szép pillanata...
A magunk részéről igazán el tudnánk képzelni, hogy mezei pilzeni lakosként egy vasárnap délelőtti programként eltekerünk Dobřany-ba, falunk egy sörös gulyást, vagy knédlis csülköt, legurítunk rá egy-két frissen főtt 12-est, vagy barnát majd „könnyű” pedálmozgással hazatekerünk.  
Csülök, Kék Csillag módra
No persze aki csak úgy szomjoltásra elfogyaszt vagy 2-3 korsó 16%-os félbarnát, az inkább tolja haza a drótszamarát. De a számukra és a kocsival érkezők számára is van alternatív megoldás, hiszen akár helyben a hotelben is megszállhat, a szálloda dolgozóinak lépés kiegyensúlyozó támogatásával.
Ötvennél több korsót semmiképp!
Az idelátogató vendégek azonban nem csupán eszem-iszom élvezetekben részesülhet itt. A tulajdonos 2012-ben egy kis sörmúzeumot is berendezett. A kiállításon XVIII-XIX. századi valamint a XX. század első feléből származó különféle sörfőző kellékek, pl. korsók, sörcsapok, kézi palackozók, és még rengeteg más eszköz, tárgy tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése