Akkor és most 4. - Lomnice nad Popelkou, Tábor hegyi kilátó

Csehországban járva ne csodálkozzunk ha ugyanolyan név alatt gyakran számos (5-10 vagy akár még sokkal több) települést, vagy egyéb helynevet találunk. Ha például Tábort emlegetjük, természetesen mindenkinek a huszita „főváros” jut az eszébe. Az Akkor és most sorozatunk soron következő tagja is ezt a nevet viseli, csak éppen itt nem egy dél-cseh városról, hanem egy észak-csehországi hegyecskéről beszélünk. Ugyanis Jičíntől északra az Óriás - hegység lábaihoz közeledve, Lomnice nad Popelkou város felé haladva Ploužnice falu végén balra letérve vár ránk Tábor hegye, és ott Csehország egyik igazán impozáns kilátója. A meredek kaptatón haladva egyre gyönyörűbb kilátás nyílik a körülöttünk lévő tájra de az igazi szépségek csak fent várnak minket. 

A kis hegy tetejére már az ősidőkben is felvándoroltak az emberek, azzal a céllal hogy imádkozzanak és áldozatot mutassanak be a pogány isteneiknek. Így nem csoda, hogy a kereszténység eljövetelekor is csakhamar templomot építettek ide. A domborzati viszonyokat tekintve valóban a hit próbája lehetett már a hegytetőre való felgyalogolás is.
A korábbi jellemzően fából épített templomok persze a háborúk során leégtek, de az 1707-ben állított kő templom a mai napig megtekinthető, csakúgy mint a hegyről lefelé vezető kálvária is. De minket most nem a szakrális célok hajtanak, hanem inkább a panoráma vadászat vágya vezet ide. A hegy tetejére érve feltűnik a torony, és a szálloda-étterem épülete.
1914
Az eredeti kilátó torony 1897-ben épült, de nem sokkal később már át is építették. 1911. szeptember 17-én, egy igazán stílusos, tégla torony formájában látta meg immár másodszor a napvilágot. Ahogyan az a korai 1914-es, majd a kicsit későbbi 1921-es képeslapon is láthatjuk a torony még az épülettől távolabb, önállóan áll. 
1921
Hozzávetőlegesen ebben az időszakban készült ez a harmadik kép is, amely a tornyot, a szálloda főbejárata felőli oldaláról mutatja.

Az 1939-ben készült felvétel azonban már arról árulkodik, hogy az épület terasza „előretört”, és lényegében a torony mellé simult. Az eredeti takaros, formás kis épület csúnya kinövésre tett szert, és ez a folyamat a későbbiekben sem állt le, sőt folytatódott.
1939
1985
Ahogyan az a kombi Trabant és Lada (semmi Škoda, valószínűleg más KGST-országbeli turisták lehettek) gépi meghajtású, kocsinak látszó járművekkel díszített 1985-ben készült képen is látszik a mai hotel épület csak két szintes.
2010
A napjainkban készült felvételen azonban jól látszik, hogy a szálló azóta egy nem túl szép kinézetű emelettel bővült tovább. És a felszerelt antennák se sokat javítottak a torony kinézetén. De ne ragadjunk le az esztétikai kérdéseknél. Irány a Tiháček nevet viselő kilátó torony, vár ránk a gyönyörű panoráma. A kilátót 2006-ban nyitották meg a nagyközönség előtt, és azóta velünk együtt ezrek battyogtak már fel a számtalan lépcsőn. Fárasztó, ám egy biztos, megéri, mert ilyesmi látvány fogad minket.
Látkép Lomnice irányába
No persze, csak ha nem egy olyan időjárást fogunk ki (mint az egyik itt töltött nap során nekünk sikerült), amikor nem a látkép, hanem csak az orkán erejű szél által hajtott sötét szürke felhők vesznek körül a nap 24 órájában.

Ne ilyenkor próbálkozzunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése