Csehországi sörfőzdék II. - Regent sörgyár - Třeboň

Sörfőzde sorozatunk újabb állomása Třeboň, a Regent sör városa, ahol a megannyi szépség mellett Csehország egyik legrégebbi sörfőzdéjét is megtekinthetjük. 


A sörgyárat, amint azt a Bohemia Regent sörös címkéi is hirdetik anno 1379-ben alapították, és működésében ekkoriban az Ágoston-rendi szerzetesek vettek részt tevékenyen. A környék már sokszor említett hírneves uralkodócsaládja a Rosenberg (a sörcímke vörös rózsája is utal rájuk) 1482-ben vette át és kezdte rögvest bővíteni a gyárat, a kastély melletti új pincék megépítésével. A család ekkoriban 19 sörgyárat birtokolt így a nevük még sokszor kerül más serfőzdék esetében is említésre.

Előre a gyárba, vagy jobbra a bolthoz
A sör márkaneve is ebből az időszakból eredeztethető, hiszen a nevezett Regent, alias Jelčany-i Jakub Krčín, Vilem Rosenberg nagyúr régense volt (1533 - 1604). Krčín nevéhez fűződik többek között a hatalmas dél-cseh tórendszer megtervezése, és megépíttetése. Személyéhez számos helyi monda, történet is kötődik, amire majd egy későbbi bejegyzésben kitérünk. Az idők során a jó sörre való igény tovább fokozódott (részben a halastavakon dolgozó szomjas munkás seregleteknek köszönhetően) és így 1522-ben újabb nagyszabású gyárbővítésre került sor. A XVI. század végén már évi 190 ezer litert produkáltak a szorgos sörfőzők, de a növekvő szomjúság kielégítésére az eredetileg a kastélyban üzemelő sörfőzde már nem volt képes. Ezért 1706-ban a Schwarzenbergi Ferdinánd (1660-tól a Scharzenbergek Třeboň új birtokosai) egy másik, a korábbinál jóval nagyobb sörfőzdét kezdett el építeni, ami hat év múlva már készen is állt a sör előállítására.
Sörgyári udvar
A Svinenska és a város déli (Novohradska) kapuja között épült új gyárnak részben a régi Rosenberg fegyvertár adott helyet. A sörgyár az 1800-as évektől kezdve egyre inkább prosperált és az évszázad végén nem kevesebb, mint öt millió liter sört állítottak elő évente (1886-87), no persze nem csak helyi fogyasztásra, hanem más országok lakosainak felvidítására is. A belga uralkodó az 1888-ik évi kiállításon még a legjobb söröknek járó díjjal is megjutalmazta. A sörgyár épületét a XIX. század második felében felújították, és ebben a formájában tekinthető meg a mai napig is. A XX. század elején a fejlődés folytatódott, az első világháború előtt a termelés már meghaladta a 10 millió litert, és az Osztrák-Magyar Monarchia teljes területén és sok más európai országban is kapható volt. 1905-től kezdve a třeboni sör már nemzetközi márkavédelmet is élvezett a Champagne-al, és Roquefort-tal egyetemben.
Azonban minden jónak (no persze rossznak is) vége lesz egyszer, és az évszázad további része már egyre kevesebb örömet tartogatott a Regent számára. A müncheni egyezmény, a gazdasági recesszió gyors hanyatlásba döntötte a sörgyárat is. Az ekkor még a Schwarzenbergek tulajdonában álló gyár termelése fokozatosan csökkent, majd a második világháború utolsó évében egy időre teljesen leállt. Ezt követően, mint minden sörgyárat a třeboňit is államosították, és a krumlovihoz hasonlóan ezt is beolvasztották a budějovicei Dél-csehországi Sörgyárak nevű vállalatba. A Regentet az Eggenberggel szemben azonban az ötvenes évek elején önálló sörvállalattá alakították át (társvállalat lett a Dél-cseh Sörgyárak trösztjében), és így működött egészen a rendszerváltásig. Az 1992. évi privatizáció azonban nem sokat segített, sőt inkább csak rontott a Regent sör helyzetén, hiszen az új tulajdonosai enyhén szólva elhanyagolták.
Sörterasz
A tulajdonosi belső viszályok miatt már az a rémálom is felsejlett, hogy több mint 600 év után szégyenszemre véget ér a Regent története. De szerencsére a 2000. év nagy és főképp pozitív változásokat hozott a sörgyár életében. A Bohemia Regent nevű részvénytársaságban a sörgyár új tulajdonosa a Stasek testvérpár lett, és azóta a fivérek igyekeztek nem csupán felfuttatni a sörfőzde termelését, de a hagyományos pivo féleségek megtartása mellett új termékeket is előállítani. Így például ma megkóstolhatjuk az egyedi ízű kender sört is, és 2010-ben Petr Vok név alatt kezdték el az új félbarna söröcske gyártását.
A sörgyárat a Rybník Svět, azaz a Világ halastó melletti ingyenes parkolóból érdemes megközelíteni. Ahogyan haladunk a város felé már távolról láthatjuk a sörgyár impozáns épületét. A Nové Hrady városkapunál áthaladva jobbra egyenesen a sörgyár bejáratához érkeztünk. Ha nem akarunk magába a sörgyár udvarába illetve az onnan nyíló étterembe belépni, akkor a jobb oldali kerítéskapun át közelíthetjük meg a sörgyár szortimentjét árusító pavilont, és a kerthelyiséget.
Közeledünk a sörfőzdéhez

Mindenkinek ajánljuk a csoportos sörgyárlátogatást, a Schwarzenberg Sörház felkeresését és persze a frissen csapolt helyi nedűk megkóstolását.

A Bohemia Regent sörgyár jelenlegi alap sörválasztéka a honlapjuk szerint a 3,9%-os, a 4,6%-os, az 5,0%-os (Premium), és 6,0%-os (Prezident) világos sörökből, az igazán finom 4,4%-os barna sörből, a már említett Petr Vok félbarnából és a 7,2%-os erős világos specialitásból (Kníže) áll.
A díjnyertes elnöki sör

5 megjegyzés:

  1. Legutóbbi ottjártunkkor májusban a sörgyár udvara zárva volt, az étterembe a pavilon mellett lehetett bemenni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben az évben valóban rekonstrukciós munkák zajlanak a sörgyár területén, magam is kíváncsi vagyok arra hogy mi változást láthatunk jövőre.

      Törlés
  2. A Petr Vok nem félbarna, inkább vöröses színű és íze is inkább a viennákat (ez Dreher eredeti schwechati söre) idézi, vagyis testesebb és kevésbé komlózott, mint a pilseni sörtípus.

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük a pontosítást, gondolom 100%-ig saját tapasztalaton alapul! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó cikk! Gratulálok az oldalhoz!

    További képek:
    http://www.harry.hu/privat/2015/(2015.julius)Trebon/index.html

    VálaszTörlés