Akkor és most 1. – České Budějovice, Főtér

Most induló új sorozatunkban Csehország egyes természeti és épített értékeinek hajdan volt és mai képét mutatjuk be, régi képeslapok, fényképek és a közel múltban készült fotók segítségével. A képekhez természetesen mellékeljük az adott érték rövid leírását is. Reméljük Önöknek is élményt jelent a múltba tekintés, a világ változásának nyomon követése.

Sorozatunk első témájaként Dél-Csehország „fővárosa”, České Budějovice történelmi főterét választottuk. A ma, az egykori városalapító (1265) II. Přemysl Ottokár nevet viselő négyzetes tér (korábban a Szabadság illetve a Jan Žižka nevet is viselte) - amely a történelem során számos esemény szemtanúja és helyszíne volt - valamennyi épületéről jóformán kisregényt lehetne írni. Egy teret természetesen igen sok szögből le lehet fényképezni, a mi esetünkben az észak-északkeleti irányt választottuk.

1902

Első képünk egy 1902-ből származó német nyelvű képeslap, amely ha nem is túl realisztikusan, de mégis aprólékosan ábrázolja a főtér legfontosabb elemeit. A tér belső meghatározó eleme a Joseph Dietrich által készített Sámson-kút, amely 1720-27 között épült és a maga nemében a legnagyobb egész Csehországban. A 17 méter átmérőjű, gigantikus kút a monda szerint, csak egyetlen garassal került kevesebbe, mint a Városháza egész épülete. Az oroszlánnal harcoló Sámson csúcsmotívuma, szobra egyben a város egyik szimbólumává is vált. Elég, ha csak a finom Samson sörre gondolunk.

A képen jól megfigyelhetőek a főteret szegélyező reneszánsz illetve barokk stílusú árkádos házak (összesen 48 van a főtér mentén). A kép fókuszában a Fekete torony (Černa věz) áll, és tőle jobbra látható a Szent Miklós templom (Chrám sv. Mikuláše).
1923
Második, még mindig kissé idealisztikus képeslapunk már 1923-ban készült, és elsősorban a reneszánsz Fekete toronyra összpontosít. Az 1549-78 között épült, alapzatánál nem kevesebb, mint három méteres falvastagságú harang-, és őrtorony magassága 72 méter, amely ideális lehetőséget biztosított, és biztosít ma is a város megfigyelésére. Persze ehhez a gyönyörű látványhoz 360 lépcsőt kell megmásznunk. Az itt található, és működő sokféle harang közül kiemelendő a Bumerin nevezetű, amely nem egy kispályás példány, összesen 3429 kg-ot (!) nyom. A képen jól látszik, hogy a helyi polgárok körében igencsak népszerű téren egykor villamos is járt.
1928
Pár évvel későbbi, 1928-ban készült képünk a tér egy másik fő funkcióját, a nyüzsgő piacot mutatja be.
1959 (Foto: Fortepan)
A megboldogult szocializmus korszakában, 1959-ben készült fotónkon a tér inkább a lekövezett ember nélküli, kietlen képét mutatja, amelybe véletlenül belesuhant egy gépkocsi, jelezvén, hogy azért még él ember a városban. A Sámson-kút, és a Fekete torony mellett itt is jól látható az 1641-49 között épül (a korábban, tűzben elveszett templomok helyén), viszonylag szerény építésű, barokk Szent Miklós katedrális, amelynek 17-18. századi berendezéseit, és a város patrónusának Szent Auracian földi maradványait feltétlen érdemes megtekinteni.
2009
Utolsó képünk 2009-ben készült, sajnos egy kicsit borongós nyári napon. Az épületek továbbra is régi pompájukban állnak, az árkádsorokat a kávézók, éttermek napernyői rejtik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése