Varázslatos Český Krumlov I. - Szent Jodocus és a marionett...

Česky Krumlovban, ebben a varázslatos szépségű délcseh városkában járva évente fotók milliói készülnek a várról, a vártoronyról, a szebbnél szebb épületekről, a kanyargós Moldváról. Fényképek sokaságán örökítik meg a vár alján, a híd közelében álló piros cserép tetejű, szürke épületet is, melynek szürke-fehér tornya ugyancsak a városkép meghatározó része. Az egyszeri turista a torony láttán persze rögtön egy templomra gondol, de hiába is szeretne itt misén részt venni. A látszat ma már csal, de néhány száz évvel ezelőtt még nagyon is igaza lett volna az idelátogatónak.
Szent Jodocus-templom
Krumlov Latrán kerülete 6-os számát viselő épület valaha valóban templom szerepét töltötte be. 1334-ben Peter (Petr) I. von Rosenberg, akit vallásossága miatt Szerzetes Péternek is neveztek, a Rosenberg kórház bővítéseként, annak részeként megépített egy kis kápolnát templomot.
1596-ban egy másik, elődjénél jóval híresebb Rosenberg, Peter Wok az eredeti gótikus épületet reneszánsz stílusban újraépíttette Eckthurni Domenico Benedetto Cometta, szép hosszú nevű talján házi építész elképzelései alapján, és munkája révén. 

1600-ig nem csupán katolikus, hanem az egyre nagyobb számban betelepülő németnek köszönhetően protestánsok is használták az ekkor Szent Háromság nevet viselő templomot, és az istentiszteletek németül zajlottak. Ekkor azonban az ellenreformáció győzedelmeskedett és II. Rudolf császár megtiltotta a templom nem katolikus célú használatát. Mikor Petr Wok felesége Kateřina z Ludanic elhunyt, maradványait egy rövid időre itt helyezték el, mielőtt a Viššy Brod város kolostorába szállították.

A templom oldala a Moldva partján

1602-ben az utolsó Rosenberg elhagyta Krumlovot és a család a székhelyét Třeboňba helyezte át. Ekkor a templom a jezsuitákhoz került, akik a század elején a számomra eleddig igencsak ismeretlen Szent Jodocus (Jošt) tiszteletére szentelték fel. Jodocus, egy a VII- században élt brit király volt, aki 636-ban Rómába ment zarándokútra, majd ezt követően le is mondott uralkodói címéről. A 668—ban Saint-Josse-sur-Mer-ben elhunyt Jodocus, akinek a haja és körmei a hívők szerint a halála után is tovább nőttek leginkább a tengerészek védőszentjének nevezhető, így igencsak meglepő hogy a tengert sosem látott Krumlovban is az ő tiszteletére szenteltek fel egy templomot.

De eme kis kitérő után térjünk vissza az épület történetéhez. A jezsuita rend egészen 1773-ban bekövetkezett feloszlatásukig felügyelte a templomot. 1787-ben II. József reformjai során az épület végleg elvesztette templom funkcióját, jóllehet még az egyház birtokában maradt. A bútorokat a környékbeli más templomokba vitték át, és így jártak a XVI. században készült harangok is, amelyek Hodňovba valamint Slavkovba kerültek. A „slavkovi” harang sajnos 1817-ben, egy tűzvészben elpusztult. A XVIII. század végén a templom épület immáron polgári célokat kezdett szolgálni, és mindenkori funkciójának (pl. kereskedő-ház, raktár, kaszinó, illetve lakóház) megfelelő belső átépítéseken esett át. 1920 környékén a Bat’a cipőgyártó cég, később pedig egy motorkerékpár árusító is nyitott boltot az épületben. A számtalan belső és külső átépítés ellenére (az utolsó rekonstrukció 1997-ben történt) a mai napig is láthatunk eredeti gótikus elemeket. Ma a kétszintes épületben, számos üzlet illetve vendéglátó ipari egység illetve egy nagyon csehes kiállítás, a Marionett Múzeum található.

A XVIII. század közepétől Csehországban a marionett bábkészítés és bábozás igencsak népszerűvé vált és szerte Európában megjelentek a cseh bábosok, akik varázslatos ügyességgel mesélték el történeteiket, szórakoztatták a közönséget a fából faragott, érzelmet nemigen tükröző bábuik segítségével. Az 1800-as évek fénykorát követően, a XIX- században némileg alábbhagyott a marionettezés, de a XX. században újra feléledt és sorra nyíltak a bábszínházak, amelyek közül ma is számos működik. 

Egyes bábművészeket a nemzeti ellenállás hőseinek is tekintették. Az eltelt évszázadok során a marionett művészet egyre kifinomultabbá vált, a bábok igazi cseh stílusúvá váltak és mára ez a ma is megbecsült művészeti ág a cseh élő hagyományok részét képezi.

Az egykori templomban berendezett kiállításon régi cseh marionett-bábok láthatók, valamint egy, a XIX. század második feléből megmaradt teljes marionett-színház varázsolja el a gyerekeket, és a gyermeki lelkű felnőtteket is. Egyebek mellett díszletekkel ellátott barokk bábszínházban, valamint mai bábkészítők mesterműveiben is gyönyörködhetünk. A turista szezonban opera (pl. Don Giovanni, a Varázsfuvola és az Orfeusz és Euridiké) bábelőadásokat is megtekinthetnek a vállalkozó szellemű érdeklődők.


1 megjegyzés:

  1. Sok kép itt: www.harry.hu

    www.harry.hu\privat\2009\(2009.07.14-07.19.)Cesky_Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2010\(2010.01.)Mauthauseni_koncentracios_tabor_es_Cesky_Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2011\(2011.04.22-24.)Cesky_Krumlov_4-en\index.html

    www.harry.hu\privat\2012\(2012-01.20.)Cesky-Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2012\(2012.04.27-04.30.)Cesky_Krumlov\index.html

    www.harry.hu\privat\2012\(2012.08.09.)Praga-cb-ck\index.html

    www.harry.hu\privat\2013\(2013.03.29.)Cesky_Krumlovban\index.html

    www.harry.hu/privat/2013/(2013.10.10.)Cesky_Krumlov/index.html

    www.harry.hu/privat/2014/(2014.04.17.)Cesky_Krumlov/index.html

    VálaszTörlés