Smradlák mezcallal

Česky Krumlov számos kiváló vendéglátóipari egységgel bír, amelyek közül most egy a magyar látogatók számára talán kevésbé ismert, a turisták többsége szeme elől kissé elrejtőző kocsmát ajánlanánk a figyelmükbe.

Ő a Krumloše

A kicsiny, de igazi füstös, középkori hangulatot árasztó, fapados, faasztalos U Krumloše nem csak egyedi címerével, kiváló italaival, de sajátos kulináris kreálmányaival is képes felejthetetlen élményt, és ha nem vigyázunk erős másnapot okozni. A kocsmához egy piciny panzió is tartozik, így a szerencsések jelentősen lerövidíthetik az ágyhoz vezető bizonytalanná vált lépteiket.
A Plešivecká utcai bejárat
Az év nagy része során Prágában ital kereskedelemmel foglalkozó, távoli magyar őssel is bíró tulajdonos, aki remekül beszél angolul is számos területen törekedett valami egyedi és visszatérésre csábító, de legalábbis emlékezetes létrehozására.
Česky Krumlov
A csapolt sör választék elsősorban a helyi Eggenbergre támaszkodik (azért hozzá lehet jutni más típusú seritalhoz is), de rövid italból számos igazán izgalmas fajtát kaphatunk megfizethető áron. Ezek között elsősorban a különféle tequilákat és persze a mezcal-t ajánljuk. Ez utóbbi kukacos csoda elfogyasztását - feltéve a féreg valóban a gyomrunkban landol - a tulajdonos egy egyedi (sajnos csak cseh nyelvű) emléklappal honorál, amely igazolja a kis döglött állat elfogyasztását. Emellett biztosít arról is, hogy a vörös kukacban rejlő varázslatos erő immáron belénk költözött. Azért vigyázat, az emléklapot a trükkös tulaj nem ingyen állítja ki, de egyszer már csak az élmény kedvéért is érdemes rá szert tenni.

A kocsmában persze nem csak inni-, hanem ennivalóval is elláthatjuk magunkat. A cseh gulyáson (ami mint tudjuk egyáltalán nem olyan, mint a magyar), a nap levesén (nagy csodára nem számítsunk, a cseh nem egy leveses nemzet) kívül akár remek tatár bifszteket is kaphatunk. Az igazán bátraknak sörkorcsolya gyanánt pedig a Smradlák fantázianevet viselő ételt ajánlhatjuk. Egyszer legalábbis meg kell kóstolni, mert valóban feledhetetlen…

Az illata, mit szépítsük egy ázott kutya szagát próbálja utánozni, meglehetős sikerrel. Ebből már sejthetjük, hogy ennek a csodának köze van a csehek által előszeretettel fogyasztott érett sajtokhoz. Nos a recept igazán egyszerű: végy egy kis sekanát, azaz cseh sült húskenyeret, tegyél a tetejére zamatos (értsd büdös) sajtot (a Romadur tökéletes) melegítsd össze a kettőt és tegyél rá jó sok vöröshagymát. 

A hatás ugyan elsőre sokkoló, de a különféle ízek özöne egyre izgalmasabbá teszi a fogyasztását, és garantáltan csókmentessé változtatja az este további részét (így szerelmes pároknak kizárólag az együttes elfogyasztását javasoljuk). Persze ez csak akkor következik be, ha az elsőt még követi a második falat is…..
 
Sekana - a cseh "párizsi", csak csöppet jobb
De ez csak szabadon választott program, ne riasszon el senkit, sőt ha Krumlovban járunk feltétlenül ugorjunk be (vigyázat, hétfőn és télen zárva!) egy sörre, borra vagy más italra és kísérőnek hallgassunk egy kis igazán jó érzéssel, ízléssel összeállított zenét. A zenei választékban mind cseh (pl. Vltava, Čechomor), mind kiváló külföldi zenekarok is felbukkannak (pl. Lou Reed, Dreadzone, Yat Ka stb.).

1 megjegyzés: