Buddha, bugyi, marslakó

Itt a várva várt tavasz, dúlnak a hormonok, és egyre izgatottabbá válnak a kertészkedés, kertdíszítés „megszállottjai”, itthon és külföldön is. A kertek ékítése terén olykor furcsa ízléssel megáldott francia, német, olasz, osztrák és cseh lakosok körében töretlen népszerűségnek örvend egy a XIX. században Philip Griebel és August Heissner fejéből kipattant agyszülemény: a kerti törpe, amely a hagyomány szerint, mint házi szerencsehozó került a kertekbe.
Egy bazár a sok közül

Az 1872-óta eltelt 140 év mit sem ártott a kerti törpe és más alakok népszerűségének. Ugyan a világháborúkat követően a „törpe cégek” zöme megszűnt, de a nyolcvanas évektől kezdve élelmes lengyel és cseh gyártó üzemek törtek be ebbe a "hatalmas" piaci résbe. Természetesen a korral haladva már nem csupán a hagyományos kert díszeket gyártják, hanem jelentősen és elég kreatív módon multikulturálissá bővítették a kerti giccs választékot.
Buddha, bugyi, marslakó
Ennek magunk is szemtanúi lehettünk, amikor egy nap „óvatlanul” az osztrák határ mellett, a gyönyörű cisztercita apátságáról híres Vyšší Brod település szélén járva rábukkantunk egy valóságos kerti figura vásár táborra. Bizton mondom, igazán sokkoló látvány… De nem is szaporítom a szót, beszéljenek helyettem a képek:

Tessék választani!

Földi és földönkívüli
Kész mesevilág
Törpehadsereg
Festetlenül is tökéletes
Családi idill
 Nos, hogy tetszettek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése