Tábor helyett…

A Csehország, nem csak Prága magazinunk hátteréül (ez időközben megváltozott - sic.) Csehország történelmének egyik szimbolikus városa, a magyarul is könnyen és szabályosan kiejthető nevű - ami valljuk meg őszintén igen ritka a cseh település nevek között - Tábor városképét választottuk. Logikusan adódna ebből, hogy első blog bejegyzésünk Táborról szóljon, de mégsem járja, hogy egy az útikönyvekben könnyen fellelhető település leírásával kezdjük. Így született meg a döntésünk, hogy ha már nem is Táborral akkor legalább az egyes számú "táborita" szülőhelyének bemutatásával lássa meg blogunk a virtuális napvilágot.

Jan Žižka emlékház




Akár České Budějovice, akár Česky Krumlov vagy éppen Třeboň a szálláshelyünk, vagy csupán a környéken járunk, érdemes betérni a Borovany városka közelében elhelyezkedő Trocnovba, ahol a huszita mozgalom legnagyobb alakja, Tábor város alapítója, Jan Žižka született. Az egykori szülői házból az eltelt 650 év természetesen már nem sokat hagyott.
A későbbi vezér, a monda szerint igazán a természet szülötte, ugyanis 1360-ban Žižka mama egy zúzós vihar során, egy hatalmas tölgyfa alatt adott életet a kis Jannak. No igen, a hideg front már akkoriban is sürgetővé tette a jövevények előbukkanását. A Schwarzenberg nemesi család a hálás utókor nevében 1908-ban egy nagy gránit emlékművel, az ún. Žižka kövével emlékezett meg a hős születésének vélt helyére.

Kút Mikeš egykori udvarában

A világrajövetel helyétől nem messze álló erdészlakból az egykori félszemű, majd a csatákban végleg megvakuló huszita vezér tiszteletére egy kis emlékmúzeumot hoztak létre. A múzeum és az azt körülvevő emlékhely igen népszerű. Mind csoportok, mind egyéni látogatók egész évben nagy számban teszik tiszteletüket a nem éppen szelídségéről híres néhai cseh hős előtt. A múzeum környéki szép erdős területen, helyenként kis tavak mellett (amelyeket ott jártunkkor éppen leeresztettek) csöndes sétaösvények vezetnek. Érdemes rászánni az időt egy kellemes sétára. Sétánk során megtekinthetjük Žižka nagybátyjának Mikeš-nek 1921 és 37 között feltárt egykori udvarát, a mára eltűnt épületek alapját és egy 9 méter mély kutat is.

De még nincs vége a látnivalóknak, hiszen az emlékpark szó szerinti legnagyobb látványossága vár ránk! Ahogy tovább haladunk, egy focipálya nagyságú füves terület egyik szélén egy monumentális Žižka szobor valósággal sokkolja a látogatót. 

Jan Žižka
Az ötvenes-hatvanas évek keleti blokk-béli szobrászai és persze a szobrok nem kicsit megalomán megrendelői nem spóroltak az anyaggal. Kisebb túlzással állíthatjuk, hogy az 1958 és 60 között J. Malejovský által készített alkotáshoz is egy hatalmas szikla tervszerű lebontására volt szükség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése